BSA začala vyplácet první informátory o nelegálním softwaru

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Broken Glass via Flickr

Aliance softwarových firem BSA začala vyplácet první informátory, kteří odhalili nelegální užívání počítačových programů v tuzemských firmách. Tři lidé dostanou dohromady 120 tisíc korun, což je deset procent z celkové získané náhrady škody 1,2 milionu korun.

„Informátoři nám pomohli odhalit a vymoci náhradu škody prozatím ve třech firmách, kde policie zjistila nelegální software v celkové hodnotě přesahující milion korun. Dopadené firmy podnikají v oblasti strojírenství a služeb v Praze a Brně. Další desítky případů se řeší či jsou před uzavřením,“ uvedl zástupce BSA Jan Hlaváč.

Kampaň na nábor placených „lovců pirátů“ spustila BSA letos v dubnu a od té doby eviduje více než 100 kvalitně doložených případů nelegálního užívání softwaru ve firmách. „Vyplácíme desetiprocentní podíl ze zaplaceného odškodnění, a to ve výši až 300 tisíc korun. Odměnu oznamovatel obdrží až v okamžiku úspěšného vyřešení případu, tedy zaplacení náhrady škody,“ dodal Hlaváč.

Přistižené firmy mají většinou od pěti do 150 zaměstnanců a podnikají v oblasti služeb, designu, inženýrství a architektury. Nejčastěji se pirátsky užívá kancelářský software a operační systémy společnosti Microsoft, grafické a návrhářské programy od Adobe, CAD aplikace firmy Autodesk či antivirové systémy.

Téměř každý třetí program v Česku je nelicencovaný. Podle poslední analýzy se v Česku užívá pirátsky 34 procent softwaru a softwarové firmy tím přicházejí ročně o tržby v hodnotě 3,6 miliardy korun. Průměrná náhrada škody za pirátský software činí 390 tisíc korun. Nejvyšší kompenzace se doposud pohybovala pod jedním milionem korun.