Buďte free, vyzývá autor Freedomku, úspěšného konceptu bydlení

Brňané slaví úspěch s nezávislými Freedomky. Klíče už má třináct majitelů.

Je to teprve rok, co ateliér architekta Marka Štěpána představil nový koncept bydlení – Freedomek.

Dnes se nevelkým ekologickým domkem, který staví na úspoře prostoru, času na stavbu i peněz, může pochlubit třináct majitelů. A to se podaří jen málokteré novince v bydlení.

„Je to nesporný úspěch, zvlášť v době, kdy mají velcí developeři velké potíže prodávat byty v domech nebo rodinné domy,“ vysekl Freedomku poctu architekt Petr Hrůša. I přesto, že je Štěpán de facto jeho konkurentem. „Z architektonického hlediska ale jde především o designovou záležitost,“ dodává Hrůša z Ateliéru Brno.

Bydlení za tři měsíce

A čím Freedomek zájemce z Česka i zahraničí zaujal? Pravděpodobně velmi krátkou dodací dobou. Výrobce totiž dům nestaví na parcele, kde bude domek stát, ale řemeslníci jej smontují v tovární hale poblíž zastávky Životského a na místo jej doveze kamion. „Prodejní výhodou Freedomků je právě časová nenáročnost. Výroba a následná instalace domu je na klíč a prakticky do tří měsíců bydlíte,“ vysvětluje zájem o domek spoluautor koncepce architekt Marek Štěpán. U klasického domu trvá projektování v souladu s přáním zákazníka přibližně rok a další rok až dva samotná stavba.

Krychle na Kraví hoře

Freedomek je v Brně k vidění a k prohlídce na Kraví hoře v areálu koupaliště. Ze tří verzí je to ta prostřední. Ale už i tento vystavený domek našel svého majitele. Jako předváděcí model tak bude sloužit už jen do jara. Domek, který připomíná stavební unimo buňku, upoutal nejednoho Brňana. „Freedomky znám. Kdybych mohla, bydlela bych v něm klidně i tady v blízkosti plavečáku. Hodí se sem,“ komentovala neobvyklé staveníMichaela Loušová, která chodí na Kraví horu na vycházky se psem.

Štěpánův ateliér se netají ambicemi proniknout na zahraniční trh. Dva z domků už dokonce stojí ve Švýcarsku v oblasti Bodamského jezera. „Museli jsme udělat úpravy pro švýcarské normy a z časového hlediska to bylo docela náročné, ale podařilo se. Díky kladnému přijetí a zájmu o náš koncept se švýcarskému trhu budeme věnovat ještě více,“ nastiňuje plány architekt Štěpán. Kromě Švýcarska ateliér chystá projekty i pro další nejen evropské země. „Plány jsou v počátcích, tak nechceme i vzhledem k soudnímu sporu s konkurenční firmou zatím mnoho prozrazovat,“ vysvětluje Štěpán.

Free louka

Svou pozornost dnes ale Štěpán upírá především do západních Čech. Ve spolupráci s realitní kanceláří tam připravuje nový projekt. Podle plánu do Čech valníky odvezou hned několik Freedomků, které zaplní louku. Lidé si tak budou moci netradiční dům nejen prohlédnout, ale také pronajmout a vyzkoušet si tak, jak se v něm bydlí.

O domky mají lidé zájem i kvůli nízké ceně. V základní verzi je nižší než cena garsonky ve městě, činní přibližně sedm set tisíc korun. Domek vystavený na Kraví hoře vyjde na přibližně 1,2 milionu korun.

Také provozní náklady potenciální majitele potěší. Ty se totiž pohybují okolo tisícikoruny za měsíc. „Filozofií celého konceptu je především nezávislost obyvatele domu,“ přibližuje Štěpán. Kromě nízkých nákladů totiž Freedomek nabízí i možnost oproštění nejen od složenek, ale v podstatě i od společnosti. „Domy jsou navrženy tak, že se dají nainstalovat prakticky všude. I na pozemku, který není napojen na inženýrské sítě. K takové variantě Nabízíme takzvaný modul nezávislosti, ve kterém je vlastní fotovoltaická elektrárna, solární ohřev vody nebo čistička odpadních vod,“ pokračuje Štěpán. Tato zmíněná varianta už se prodraží, ale dokazuje oprávněnost slova free v názvu projektu.

Na přání přítele

A jak Freedomek vznikl? Díky přátelství. „Přišel za mnou kamarád, že chce bydlet ve svém bez složenek. Zároveň to chtěl bez namáhavé práce a stavební špíny,“ vzpomíná Štěpán. Kamarádem je brněnský šperkař Jiří Brosch. Dodnes se na projektu podílí a stará se o produkci. „Vize domu se rodila přibližně pět let. První Freedomek jsme postavili v roce 2010. Pak začaly přicházet zakázky,“ uzavírá Štěpán.

ATELIÉR ŠTĚPÁN

• Ateliér vznikl v roce 1997 jako autorský a zabývá se architekturou a designem, především v oblasti bydlení a sakrální architektury.

• Ateliér tvoří architekti Marek Štěpán, Vanda Štěpánová, Lukáš Svoboda, Tomáš Jurák a František Brychta, doplňují je stálí spolupracovníci.

• Stavby Ateliéru Štěpán získaly mnoho ocenění, například Cenu Klubu za starou Prahu, Cenu Unie výtvarných umělců, Stavby roku.

TYPY FREEDOMKŮ

1 PLUS Klasik

• Je pro jednu až dvě osoby.
• Má výměru 23 metrů čtverečních a terasu o sedmi metrech čtverečních.
• Váží 9,5 tuny.
• V základním vybavení jsou například zdroje tepla a osvětlení.
• Vhodné pro studenty, jako startovní bydlení pro mladé manžele, pro seniory.
• Cena od 700 tisíc korun.

2 PLUS Klasik

• Pro dva až čtyři lidi.
• Obytná plocha je 38 metrů čtverečních plus výklopná terasa.
• Váží 12 tun.
• Vybaven jako 1 PLUS Klasik.
• Má dvě půdorysné varianty.
• Stojí od milionu korun. Soliter
• Stavba vhodná pro kancelář, ateliér, sportovní klubovnu.
• Individuální přístup, rozměry dle požadavků.
• Za příplatek nezávislý na sítích.
• Cena od 700 tisíc korun.