C&W: Zájem investorů do komerčních nemovitostí bude stoupat

Investiční aktivita do komerčních nemovitostí ve střední Evropě dosáhla 847 milionů eur (asi 21 miliard Kč) v prvním čtvrtletí letošního roku. To je výrazně méně než 1,3 miliardy eur proinvestovaných ve stejném období loňského roku, ale zároveň téměř dvojnásobek oproti 465 milionům eur v lednu až březnu 2010. Čísla uvádějí objem investic v České republice, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku.

“Samotná čísla za první čtvrtletí budí zklamání, ovšem s ohledem na rušné dění na trhu očekáváme rychlé oživení v druhém čtvrtletí. Získat financování je pořád oříškem. Situace využívají investoři s vlastní hotovostí nebo přístupem k financím a nakupují kvalitní nemovitosti. Čilou aktivitu na trhu očekáváme v druhé polovině letošního roku, především v Polsku a České republice,” říká Charles Taylor, partner Cushman & Wakefield (C&W).

“V České republice je momentálně několik rozjednaných transakcí ve stadiu due diligence. Investoři se zaktivovali po slabém posledním čtvrtletí loňského roku. A zároveň majitelé investičně zajímavých nemovitostí nabízejí tyto k prodeji a vytváří tak vhodnou nabídku. Momentální čilá aktivita výrazně ovlivní celoroční výsledky,” přidává se James Chapman, vedoucí investičního týmu C&W v České republice a na Slovensku. Soukromí investoři jsou stále na pozoru, láká je příležitost zajistit si stabilní zdroj příjmů, které se navíc s inflací zvyšují. „Se zájmem sledují Českou republiku také institucionální investoři, kteří se poohlížejí hlavně po nejkvalitnějších nemovitostech,” dodává.

Při zohlednění pomalejšího startu roku očekává C&W v letošním roce celkový objem investic ve výši 4,75 miliardy eur. Bude to méně než 6,1 miliardy eur proinvestovaných v loňském roce. Příčinou je hlavně složitost a náklady spojené se získáváním financí a omezenější nabídka kvalitních nemovitostí na vybraných trzích, například v Maďarsku.

Z hlediska nemovitostních sektorů dominovaly maloobchodní nemovitosti, jejichž prodeje tvořily 47 procent všech investičních transakcí. Podíl kancelářských budov na celkovém objemu investic činil 40 procent, zbytek připadl na nemovitosti průmyslové.