Capoeira: boj, tanec a filozofie

Capoeiře přichází na chuť čím dál více lidí. V Opavě se ji učí ve skupině Vem Camará Capoeira.

Capoeira je unikátní kombinací netradičního boje, akrobacie, tance a filozofie. Pochází z Brazílie, odkud se rozšířila do celého světa. I Opava má svou skupinu capoeiristů.
„Pro nezasvěceného diváka je capoeira fyzickým dialogem, hrou dvou lidí uprostřed kruhu, který tvoří ostatní capoeiristé. Někteří z nich hrají na hudební nástroje,“ popisuje opavská trenérka dětí Cachacinha, vlastním jménem Martina Kaštovská.
Výsledkem i zhubnutí

Říká, že capoeira je velmi dynamický sport. „Je pro mě atraktivní, protože se liší od dalších bojových stylů způsobem boje, pohyby, filozofií. Stojí na hře, dialogu dvou lidí. Není to o jedinci a naučené sestavě, ale o tom, že dva lidé hrají spolu a vzájemně ovlivňují hru toho druhého. Navíc je součástí i akrobacie, což dělá capoeiru mnohem atraktivnější i pro diváky. A taky se mi s capoeirou podařilo zhubnout a posílit tělo,“ vysvětluje svůj zájem Kaštovská. Capoeira sice pochází z Brazílie, její kořeny jsou ale africké. Do Evropy a USA se začala dostávat v sedmdesátých letech minulého století. Postupně se s ní seznamovalo čím dál více lidí a vznikaly různé školy.
Oddíl v Opavě funguje od září 2005. Vede ho Graduado Big Baby, vlastním jménem Miroslav Riedel, který je žákem brazilského učitele Professora Paçocy. „Graduado Big Baby v roce 2006 skončil na mistrovství Evropy ve své kategorii v semifinále na pátém místě, v roce 2009 na mistrovství světa v Brazílii ve své kategorii ve čtvrtfinále na devátém místě, jako modrý pásek pak na čtvrtém místě. V roce 2009 na mistrovství republiky získala první místo Cachacinha ve hře zvané benguela. Žák Sem Nome, vlastním jménem Ondřej Smolen, skončil ve své kategorii na třetím místě,“ vypočítává Kaštovská úspěchy opavské skupiny. S capoeirou mohou podle ní začít všichni lidé bez rozdílu věku, pohlaví či fyzické zdatnosti. Cvičením si člověk zvýší sebevědomí a fyzickou kondici. Nábor se v Opavě koná celé září, na trénink se může podívat kdokoli a může si sport i vyzkoušet. Tréninky učí capoeiru jako komplexní umění. Cvičenec se seznámí se všemi prvky, ke kterým patří zpěv, hra na tradiční nástroje nebo bojový tanec maculele. Součástí je i rozvoj akrobatických dovedností. Při sebezdokonalování se capoeirista rovněž seznamuje s brazilskou filozofií. „Jednou z předností capoeiry je to, že jejím cílem při hře není především fyzický kontakt. Samozřejmě při pokročilých technikách k němu dochází, ale tyto techniky nejsou vůbec likvidační. Capoeirista je fyzicky zdatný, zvládá prvky boje, které umí použít při hře, zpívá a hraje na nástroje,“ říká Kaštovská.

Pro děti i dospělé

I u capoeiry fungují různé stupně zdatnosti, které se vyznačují barvami na páscích. Ve skupině Vem Camará Capoeira je jich dohromady sedmnáct. Postupně se střídají a mají svůj význam a původ v přírodě. Opavský klub chystá od tohoto měsíce tréninky opět pro dospělé, ale nově i pro děti. „Je pochopitelné, že tréninky pro děti se budou od těch pro dospělé lišit,“ vysvětluje trenérka Kaštovská. Budou trvat pouze hodinu a jejich podoba závisí na tom, kolik dětí a v jakém věku se přihlásí.
„Děti budeme motivovat, abychom udrželi jejich pozornost. Součástí tréninku budou různé hry, zaměřené hlavně na koordinaci pohybů a rovnováhy,“ upřesňuje Kaštovská.