Čerstvý salát a voňavé švestky. Chrudimský trh láká stovky lidí

Máte chuť na čerstvé ovoce a zeleninu od soukromníků? V Chrudimi to není žádný problém. V Pardubicích musíte stánky hledat po celém městě.

Vstávají ve čtyři ráno. Naskládají do auta bedýnky se zeleninou, ovocem nebo květinami a jedou. Rozloží si svůj stánek na opuštěném náměstí a čekají, až se město probudí k životu. Pravidelné středeční trhy na náměstí v Chrudimi jsou populární. Stovky lidí si tu pečlivě vybírají čerstvé saláty, voňavé švestky nebo brambory od soukromníků.
„Všechno, co se tu prodává, je úplně jiné, než co koupíte někde v marketu,“ pochvaluje si plody ze soukromých zahrad Lenka Kazdová.
Naleštěné ovoce z obrovských obchodů se tomu ze zahrádky nevyrovná. „Vždyť někteří lidé dnes ani nevědí, jak to má správně chutnat,“ říká prodejce Jan Kordík
V přepravkách je naskládaná sezonní úroda. Jablka, ořechy, mrkev, žampiony nebo meruňky. Stačí si jen vybrat.

Na trhy jezdil děda i táta, jezdím i já

Do soukromého pěstování a prodeje je většinou zapojená celá rodina. „Dělal to děda, dělal to táta, děláme to my. Děti nám také pomáhají,“ říká Radek Lomčík. Před jeho stolkem se táhne koberec podzimních květin. Když vidí zájemce, ochotně a s úsměvem vykročí přímo k němu a ptá se, co potřebuje. O kus dál jsou naskládané svázané slaměnky, dušičkové věnce nebo i plátěné zástěry. „Jezdím po trzích dvaadvacet let. Dřív jsem prodával třeba jenom narcisy. Dnes už tu mám všechno,“ potvrzuje vzrůstající oblibu trhů Jan Kordík.

Podobná tržiště se dají najít i v dalších městech na východě Čech. Ovoce a zelenina je k mání i v Čáslavi, Poličce nebo ve Vysokém Mýtě.
Jen Pardubice se nemají čím pochlubit. V krajském městě jsou stánky soukromých pěstitelů samostatně rozeseté po centru i sídlištích. Přitom je na první pohled jasné, že i tady mají lidé o podobnou službu zájem.

Žampiony z pasáže, žádané zboží

V Pasáži na třídě Míru, kde se prodávají žampiony a hlíva ústřičná, je od rána frmol. O pár desítek metrů dál u mléčného baru se prodává sýr a žampiony. „Podívejte se, kolik je kolem prodejců. Centrální tržiště by bylo fajn,“ rozhazuje rukama Viktor Černý. Dlouhá leta bylo tržiště v Pernerově ulici. Město ho zrušilo. „Najít vhodný prostor není jednoduché. Tržnice musí mít nejen prodejní místo, ale i hygienické zázemí, parkovací místa. Nic takového jsme v centru města nenašli,“ říká náměstek primátora Alexandr Krejčíř. Nakonec bylo vytipováno několik míst kousek za centrem, tržnice se ale nebuduje. „Neregistrujeme zájem ze strany zahrádkářů a pěstitelů. Pokud by byl, jsme připraveni jim vyjít vstříc,“ slibuje Krejčíř.

Tržištěm v Hradci projdou denně tisíce lidí

Své tržiště si hýčkají například v sousedním Hradci Králové. Na náměstí 28. října panuje ruch. Jeho poloha je ideální, na cestě z nádraží do centra projdou denně tisíce lidí. Mnozí se zastaví i pro čerstvou zeleninu. „Dojíždím sem denně z Pardubic do práce. A tak si tu vždycky nakoupím, když jdu na vlak,“ říká Martina Kadlecová.

Mít či nemít tržiště? V okolních evropských státech se dávno rozhodli. Živá atmosféra po ránu denně vládne třeba na tržištích v Paříži, Bruselu, Budapešti, Vídni či Athénách, kde se denně nabízí čerstvé ovoce, zelenina, maso, ryby, sýry a květiny. Bez toho si nejde metropole Evropy ani představit.