Český IT trh se přehřívá. Chybí zkušení lidé

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ministerio TIC Colombia, Flickr.com (CC BY 2.0)

Poptávka v řadě IT specializací v Česku začíná silně převyšovat kapacity personálního trhu. Tvrdí to šéf společnosti Adastra Pavel Kysela, podle kterého se Česko stalo vítanou destinací světových firem pro jejich outsourcingová centra a zároveň je úspěšné ve „vývozu“ IT služeb a řešení do zahraničí. Stav by se podle něj v kontextu s vývojem českého školství měl navíc dál zhoršovat.

Situace na českém pracovním trhu ve vybraných oborech „houstne“. Nejen že například českému průmyslu chybí inženýři a dělníci, do podobné situace se dostává i v minulosti často vyzdvihovaný klenot - ajťáci.

V Česku v posledních letech totiž vyrostla řada outsourcingových IT center, nadnárodní společnosti jako DHL, Merck, IBM či Commerzbank si zde založily IT centrály, z nichž obsluhují části svého světového byznysu. Zároveň se českým společnostem stále více daří v zahraničí, ale zdroje čerpají často právě „doma“. Kvalitní uchazeči podle Kysely vydrží na trhu volní pouhý týden, maximálně dva.

Dobře placení, ale v rámci Evropy stále levní

„Počet volných IT specialistů na českém trhu rapidně klesl a ceny těch zbývajících samozřejmě rostou,“ tvrdí Kysela. Podle průzkumu na vysokých školách očekávají absolventi nástupní plat kolem 25,5 tisíc korun, v IT oboru však uvádí téměř 30 tisíc. Podle studie společnosti Hays z roku 2016 se pak typické platy v IT podle zkušeností a typu pozice pohybují v rozmezí 30 až 90 tisíc korun. U špičkových odborníků to však může být i více než 150 tisíc.

Takové platy jsou sice v rámci českého trhu nadstandardní, ale ve srovnání s EU je to stejně jako ve zbytku ekonomiky stále podprůměr. I to je jeden z důvodů, proč do Česka přichází tolik zahraničních firem se svými IT projekty. „Adastra díky tomu zaznamenala v Česku meziroční růst o více než třicet procent”, říká Kysela.

Ubyli absolventi, přibyla volná místa

Situaci nenahrává ani demografie. Podle statistik ministerstva školství opustí brány vysokých škol ročně kolem dvou tisícovek pro IT vhodných absolventů. Souběžně s tím však v letech 2012 až 2015 klesl počet maturantů na gymnáziích a středních odborných školách s maturitou z 63,4 tisíce na 50,3 tisíce.

Tento pokles se v následujících letech proporčně projeví i na počtech absolventů VŠ. Studie Hays přitom očekává až pětinový nárůst volných pozic v IT. Reálná poptávka po absolventech tak dál poroste a nejen IT firmy pak mohou čelit ještě významnější personální krizi.

Jak to na trhu vypadá
Dramatická změna
Do roku 2009 český IT trh rostl velmi intenzívně a také zažíval nedostatek pracovníků. Po roce 2009 ve finanční krizi ale řada investorů omezila svoji angažovanost, například bankovní sektor odlil prostředky do zahraničí k matkám.

Tím pádem se uvolnila část kapacit, která trh zaplavila, vzniklo hodně IT živnostníků. Tři až čtyři roky pak podle Kysely nebyl problém „sehnat lidi“. Tato situace se však za uplynulý rok dramaticky změnila.
Netřeba být ajťák
„Hledáme nyní i ne přímo kvalifikované konzultanty, ale třeba kandidáty, kteří mají potenciál, které si následně sami vyškolíme,“ vysvětluje Kysela. Paradoxní je podle něj to, že vhodné kandidáty stále častěji nachází i ve zdánlivě nesouvisejících oborech – mezi absolventy ekonomie, matematicko-fyzikální fakulty a podobně.

Mix programátorů, matematiků, statistiků a proškolených ekonomů prý nakonec poskytuje na vybrané projekty mnohem vyšší přidanou hodnotu, než kdyby je realizovali jen „ajťáci“. Podíl takto přeškolených pracovníků se prý bude dál zvyšovat.
Změna ve stylu práce

Zejména mladí IT pracovníci stále častěji vyhledávají spíše krátkodobá angažmá – jednorázové projekty, v jejichž rámci odvedou práci a poté třeba čtvrt roku cestují po světě. Je to dáno relativní dostupností zakázek a zároveň poměrně vysokým ohodnocením za jejich odvedení.

„Mladší generace si takto navykla fungovat, a já to chápu, protože trh tuto příležitost dává. Jen to pak ztěžuje možnost systematického rozvoje talentů a výchovu opravdu špičkových odborníků“ vysvětluje Kysela. Podle něj přibylo díky technologiím i typů prací, které je možné dělat „odkudkoliv“ a takřka kdykoliv. Kontinuita pracovního procesu pro mladé již prý není natolik stěžejní. „Stále ale věřím, že s postupujícím věkem i mladá generace upřednostní stabilitu a možnost dosáhnout špičkové kvalifikace v rámci dlouhodobějšího angažmá“ uzavírá Kysela.