Český milionový byznys postavený na Microsoftu

WBI Systems je mladá česká IT firma, která postavila byznys na integraci produktů Microsoftu. Vypravili jsme se do Říčan u Prahy dozvědět se o ní něco více.

Ještě před několika měsíci o nich nebylo vidu ani slechu a nyní už vygenerují příjem přes 100 milionů korun. Do konce roku 2014 přitom chtějí vydělat přes půl miliardy. Mladá firma WBI Systems z Říčan u Prahy vedená zkušeným IT matadorem Robertem Paskovským postavila svůj byznys na integraci byznysových produktů Microsoftu a maximální průhlednosti. Otevřela také moderní školící centrum, které v Česku nemá obdoby.

Vstup do nové budovy sloužící jako centrála firmy připomíná sídla Googlu a dalších moderních IT firem. Hned u recepce si můžete zahrát na Xboxu s Kinectem, kulečník, stolní fotbálek a ve zdejších ledničkách naleznete kromě Coca-Coly také chlazené pivo v plechovce. Z košíku plného sladkostí jsem si hned ulovil jednu borůvkovou müsli tyčinku. A u plechovky piva (i když já jsem raději zůstal u nealkoholického) pokračovala také debata se zdejším šéfem.

Prodloužená ruka Microsoftu

WBI se zaměřují na integraci produktů Microsoftu pro firmy s pětadvaceti až tisícovkou počítačů, jsou ale schopní jít také mimo tyto hranice. Nejdůležitějšími odběrateli je pro ně SMB sektor a výrobní podniky. Firma nějakou dobu experimentovala také se státní sférou, raději toho ale nechala. Na mou ne zcela promyšlenou otázku „proč?“ jsem dostal pouze výmluvný pohled doprovázený mlčením a pokrčením rameny. Tato skutečnost, společně s mnoha dalšími názory na byznys, mě pouze utvrdilo v tom, že lidí jako je Robert Paskovský by české podnikatelské prostředí potřebovalo mnohem více.

Integrátorů technologií od různých firem působí v Česku mnoho. Pouze WBI se však zaměřují čistě na produkty Microsoftu a nabízí jejich kompletní portfolio, co se podnikových aplikací týče. Pokud tedy toužíte po nasazení libovolného produktu Microsoftu a nevíte, jak na to, stačí zadat projekt WBI a ti se o všechno postarají.

Robert Paskovský (WBI Systems) a Roman Cabálek (Microsoft)Robert Paskovský (WBI Systems) a Roman Cabálek (Microsoft)

„Pro Microsoft jsme naprosto průhlední a spolehliví,“ říká v rozhovoru Robert Paskovský. Poukazuje tak na určitou oblibu jeho firmy u tuzemského Microsoftu. Ta pramení především v oné úzké specializaci na produkty jedné firmy. „Nejsme jako ostatní integrátoři, kteří nabízí produkty více firem,“ doplňuje dále hrajíce si se svým chytrým telefonem s Windows Phone. Pokud například zákazník dostane „choutky“ přejít od Dynamics ERP k SAPu, WBI mu takovou službu nenabídnou. V Microsoftu si tak mohou být jistí, že jejich partner bude nabízet systémy, které spolu bezpodmínečně spolupracují. Na úzké provázanosti svých produktů ostatně redmondští staví. „Pokud máte všechny produkty od Microsoftu, většinou to funguje,“ zmiňuje Paskovský.

Úzká provázanost WBI s Redmondem firmě zajišťuje brzký přístup k novým technologiím. Odborníci školí produkty několik měsíců před jejich uvedením na trh. V současné době jsou to například produkty postavené na Windows 8 Server. A ano, i serverové produkty Microsoftu teď budou mít ovládací prvky ribbon.

Microsoft je inovativní a jasně čitelný

Paskovský se pro produkty Microsoftu rozhodl mimo jiné z důvodu, že jsou podle něj inovativní a jasně čitelné. „Microsoft dává ročně devět miliard dolarů na inovace,“ říká. Dobří partneři firmy mohou jasně dopředu vidět roadmapu chystaných produktů a mohou si dopředu připravit svůj integrační byznys. „V Redmondu jsou čitelní a nabízí ucelenou nabídku produktů, které spolu spolupracují,“ zakončuje téma, proč Microsoft, úspěšný podnikatel.

Naprostá krystalizace firmy pouze na podnikový software Microsoftu zachází až tak daleko, že firma svým zákazníkům nenabízí přímé dodávky hardwaru, ale vše řeší přes hardwarové partnery. „V hardwaru nejsme špička a nemá smysl ho proto nabízet, raději se zaměřujeme na software,“ popisuje situaci Paskovský.

Stejně, jako je opatrný s hardwarem, je opatrný také s cloudem a cloudovými službami a staví se k němu trochu skepticky. Pokud zákazník potřebuje cloudové služby, WBI nakoupí kapacity od partnera Cloud4com a službu prodá dále. I tak ale Paskovského firma před pár dny spustila službu NAV online, v rámci které nabízí systém Navision. Úspěšný IT manažer prozatím nepozoruje ani výrazný nárůst zájmu firem například o cloudový Office 365. „Jistě, pro některé firmy do zajímavé je, ale pro větší korporace je to dost omezující,“ říká. Důvodem je podle něho mizerná integrace s dalšími podnikovými systémy společností.

Jak dosáhnout na dotace

WBI Systems v současné době zaměstnává kolem 60 lidí, což je od startu na začátku roku 2010 pěkný nárůst. I když se firma může pochlubit skvělými kapacitami v oboru (v týmu naleznete například lidi s titulem MVP), nijak výrazně je nepřeplácí. „Pokud se podíváte na tabulky mezd v našem regionu, v oblasti IT spadáme spíše do průměru,“ míní šéf firmy. Paskovský v týmu nechce zaměstnance, kteří by vše dělali pouze pro peníze, ale chce lidi nadšené pro věc. S plány, jak chce firma navyšovat příjmy, ale přichází také tradiční problém většiny firem – nedostatek kvalitních obchodníků.

Pro WBI aktuálně pracuje pouze šest „obchoďáků“, což je podle Paskovského málo. „Problém ale je, že dobrého obchodníka od špatného nerozeznáte ve zkušební době a dokonce ani několik měsíců poté, umí totiž všechno ‚okecat‘,“ popisuje své zkušenosti. V období kolem konce roku je navíc hledání nové obchodnické krve ještě těžší. „Důvodem jsou vánoční a novoroční bonusy. Nikdo neodejde předtím, než je dostane,“ konstatuje.

Tomáš Sýkora, Robert Paskovský (WBI Systems), Roman Cabálek (Microsoft)Tomáš Sýkora, Robert Paskovský (WBI Systems), Roman Cabálek (Microsoft)

Většina společností se snaží zakládat sídla firmy v Praze, WBI Systems však raději otevřeli centrálu v nedalekých Říčanech. Důvod je jednoduchý – firma zde může velice snadno dosáhnout na všemožné dotace (na nové projekty, pracovní místa atp.), což v hlavním městě už to tak samozřejmé není. Menší město je navíc blízko dopravní tepny D1 a WBI si vybralo nově se rekonstruující budovu hned vedle vlakového nádraží. „Na schůzky do Prahy jezdím vlakem. V centru jsem za 20 minut,“ popisuje Paskovský výhody svého rozhodnutí.

Mladá společnost se nicméně nedrží pouze jednoho místa a snaží se rozrůst po celé republice. Například v Brně sídlí dvacetičlenný vývojový tým, což reflektuje současnou vizi Jihomoravského kraje jako technologického centra. Podle Paskovského jsou v Brně výborné technické školy a zázemí, což umožňuje rekrutovat špičkové nové zaměstnance. Další pobočky WBI naleznete také v Plzni, Ostravě a dokonce i v Děčíně, kde WBI koupilo tamní společnost DevIT a začlenilo jí k sobě do týmu. Paskovský si rovněž pochvaluje spolupráci s tamní univerzitou. Sesterská společnost WBI s pětašedesáti lidmi funguje také na Slovensku.

Když se školí rovnou na „bladech“

Hlavní jádro byznysu WBI Systems spočívá v integraci produktů a konzultacích. V současné době ale nabízí také špičková technologická školení. WBI nenabízí masové kurzy jako to dělá třeba konkurence, ale školí jenom vysoce odborné věci.

„Jsem hrdý na všechny kurzy, které zde nabízíme,“ říká Juřík u své dotykové tabule, na které zrovna svítí beta verze nástroje pro správu virtuálních serverů. A hrdý může být také na technické vybavení učebny. Na chodbě si spokojeně vrčí rackový server od HP a na školicích stolech pak tenké klienty od téže firmy. „Studenti“ si věci nezkouší pouze na nadupaném počítači, jako je tomu zvykem jinde, ale serverové procesy provádí rovnou na blade serverech. To celé školení posouvá na úplně jinou úroveň.

Tato nová školicí infrastruktura vyšla WBI na více než šest milionů korun, což je pro ostatní střediska nedostižitelné. V Říčanech totiž školení neberou jako nutný nástroj pro přímý výdělek (školení tvoří v celkovém ročním obratu zhruba 3,5 milionů korun), ale spíše jako jednu ze součástí komplexní nabídky. Firma může svému zákazníkovi integrovat náročnou službu Microsoftu a jako součást celého procesu nabídne také vysoce odborné školení na skutečných serverech.