Český Unicorn dobývá zahraničí, chce hrát první ligu

Ředitel mezinárodních služeb a člen představenstva Unicorn Systems Jan Konrád.

Ředitel mezinárodních služeb a člen představenstva Unicorn Systems Jan Konrád. Zdroj: Unicorn Systems

Česká softwarová společnost Unicorn Systems má ambice zařadit se k největším a klíčovým evropským hráčům ve své oblasti. Společnost vedle významných zahraničních zakázek otevřela také novou pobočku v Nizozemsku a dívá se po dalších možnostech rozvoje. „Mezinárodní expanzi vnímáme jako strategickou. Chceme se dostat minimálně do evropské ligy,“ říká v rozhovoru pro E15.cz člen představenstva Unicornu Jan Konrád.

Unicorn v loňském roce navýšil tržby na více než 1,5 miliardy korun. Něco přes 30 procent z nich tvoří zahraniční zakázky, firma chce ale jejich podíl navýšit. „Pokud chceme nadále růst, do zahraničí musíme,“ konstatuje Konrád s tím, že se Unicorn bude snažit navyšovat příjmy také na tuzemském trhu.

Mezinárodní působnost není pro Unicorn úplně nová. Společnost už několik let provozuje vývojářskou pobočky na Slovensku a Ukrajině. Nyní ale chce na zahraničních trzích mnohem více operovat také obchodně. Nizozemská divize, jež aktuálně pojme kolem 30 lidí, by tak měla zajišťovat vedle obchodu také podporu a další přidružené aktivity.

Druhá pobočka na Ukrajině

Unicorn dále uvažuje o tom, že by rozšířil vývoj na Ukrajině, kde zatím působí 15 lidí. „Vedle Kyjeva bychom rádi otevřeli vývojářskou pobočku ještě ve Lvově,“ přibližuje Konrád. Ukrajina má dle jeho slov veliký potenciál a technicky dobře vzdělané lidi, které se Unicornu daří lákat. Česko má totiž na Ukrajině poměrně zvučné jméno a dobrou pověst.

Dochází také k rozšiřování v domovské České republice. Vedle centrály v Praze se na vývoji pracuje v Brně, Hradci Králové, Plzni a na otevření čeká také pobočka v Ostravě. Unicorn dle slov Jana Konráda musí s vývojem do zahraničí zejména z toho důvodu, že v České republice nedokáže najít tolik lidí, kolik potřebuje.

„Jsme ve fázi, kdy si můžeme dovolit tak jednu pobočku za dva roky, ale musí to samozřejmě mít ekonomický smysl,“ přibližuje Konrád. Unicorn se na mezinárodní trh dostává postupně a na mnoha místech už se mu podařilo odbourat despekt k technologiím z východu. Zakládat zahraniční pobočky není nutné za každou cenu, velkou část mezinárodních zákazníků firma zvládne odbavit z Česka.

Energetika zásadně závislá na IT

Evropská expanze významné české softwarové společnosti je umožněna díky sázce na aktuálně velice živý trh. Unicorn se do světa dostal díky svým IT systémům zaměřených na energetiku. „Evropa je nyní ve fázi, kdy trh už zdaleka není tak centralizovaný. Energetická infrastruktura je navíc staršího data, spotřeba ovšem roste. To s sebou přináší nároky na to mnohem efektivněji a podrobněji celé sítě řídit,“ vysvětluje Konrád.

Vedle Kyjeva bychom chtěli vývoj na Ukrajině rozšířit také do Lvova.

Závislost energetického sektoru, zejména tedy toho elektrického, na IT technologiích zásadně narůstá a dá se předpokládat, že tato závislost posílí s tím, jak se začnou uchycovat různé chytré sítě a podobně. „Končí doba, kdy bylo elektrickou síť možné udržet bez IT systémů. IT je pro tuto oblast naprosto zásadní.“

Systém Damas, který Unicorn vyvíjí, už si například našel osm obřích implementací a ve fázi dolaďování je několik dalších. Podniku se podařilo se svým softwarem proniknout také do Švýcarska či Černé Hory. Unicorn má mezi svými zákazníky typu energetických burz a podobně.

Akvizice v hledáčku

Sílící postavení Unicornu v energetickém sektoru by firmu postupně – alespoň podle plánů a představ vedení – mělo na zahraničních trzích sloužit také jako odrazový můstek k zakázkám dalšího druhu. Ve hře jsou zejména finanční a bankovní systémy. Vyzkoušet možnosti má být jednou z úloh nového zastoupení v Nizozemsku.

Expanzní strategií podniku Vladimíra Kováře jsou také akvizice lokálních a zajímavých hráčů. „Akvizice vyhledáváme, když se najde dobrý lokální partner,“ pokyvuje Konrád. „Zajímají nás takové firmy, které mají nějakou specializaci a přinesou nám nové produkty. A také pokud mohou být cesta k novým zákazníkům.“

Unicorn nekomentuje, jak velkou částku na nákupy má, je ale fakt, že se této disciplíny nebojí. Letos například koupil společnosti iCom Vision, díky které získal mobilní vývoj, a Cygni Software, jež zase posílí onen energetický vývoj.

Ambicí Unicornu je na mezinárodní trhy dostat také další tuzemské partnery s oboru. „Rádi bychom vyváželi kompletní know-how s těmi firmami, které mají určitou specializaci,“ zakončuje Konrád.