Českým nanotechnologickým firmám roste sebevědomí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tereza Capkova

Domácí nanotechnologické firmy nabírají dech. Po letech vývoje technologie výroby nanočástic oxidu titaničitého se společnost Advanced MaterialsJTJ chystá postavit ve Vietnamu s místním partnerem závod na výrobu tohoto materiálu. Nanočástice pak poputují do Číny, kde z něj bude česká firma vyrábět svůj speciální nátěr, který dokáže čistit vzduch.

„V Číně poptávka roste kvůli tamnímu znečištění. Vietnam jsme vybrali kvůli tomu, že se v blízkosti plánovaného závodu nachází patnáct procent světových zásob suroviny pro výrobu našich nanočástic, což výrobu výrazně zlevní,“ vysvětluje Jan Procházka, majitel Advanced Materials.

Nyní hledá investora, který do projektu vloží sedmdesát milionů dolarů. Od bank má přislíbeno dalších osmdesát milionů.V Česku je zhruba čtyřicet firem, které se nanotechnologiím věnují. Představují základ pro budoucí rozvoj nového průmyslového odvětví. Výrobce nanotextilií Nafigate například vstupuje na kosmetický trh. Již otestoval nanomembránu, která urychluje léčbu akné a na pokožce není vidět.

Teď se chystá s produktem vstoupit ve velkém na trh. „Materiál pochází z našeho vývoje zdravotnických nanomembrán. Jednáme s jednou americkou firmou o spolupráci na vývoji dalších materiálů pro péči o pleť,“ říká Ladislav Mareš, předseda představenstva Nafigate Corporation.

V Česku je zhruba čtyřicet firem, které se nanotechnologiím věnují. Představují základ pro budoucí rozvoj nového průmyslového odvětví

Už příští rok si majitelé bazénů budou moci místo velkého pískového filtru koupit filtr s nanomembránou od společnosti Pardam. „Zařízení je účinnější a má nižší spotřebu energie,“ vysvětluje Jan Buk, výrobní ředitel Pardamu.

Českému nanotechnologickému sektoru roste sebevědomí. Proto přišla Asociace nanotechnologického průmyslu s projektem Česko je nano, jehož cílem je popularizace oboru. „Od poloviny roku budeme pořádat prezentace v krajských městech. Chtěli bychom přitáhnout mladé lidi, aby nanotechnologie studovali,“ říká Jiří Kůs, předseda Asociace a šéf firmy Nanospace.

Význam nanotechnologií si uvědomuje také Evropská komise, která obor podporuje. „Pořád v Evropě ale existuje propast mezi vývojem a výrobní základnou. Typické je to u baterií. Evropa má třetinu patentů, ale v podstatě žádné výrobní závody. Vše se vyrábí v Číně a USA, upozorňuje Christos Tokamanis, zástupce generálního ředitelství EK pro výzkum a inovace.

České nanotechnologie v praxiČeské nanotechnologie v praxi|e15