Cesta ven vyhrála Art Film Fest

Claudia Cardinalová

Claudia Cardinalová Zdroj: Artfilmfest, Radovan Stoklasa

Nejvýznamnější slovenská přehlídka přinesla i další úspěchy českého filmu.

Francouzsko-český snímek Cesta ven režiséra a scenáristy Petra Václava získal na slovenském filmovém festivalu Art Film Fest Modrého anjela, tedy hlavní cenu za nejlepší film. Příběh mladé romské matky odmítající se smířit s nepříznivým společenským postavením byl jedním z 11 snímků, které soutěžily v sekci hraných filmů. „Snímek zachycuje silnou realitu,
s níž se musíme všichni vypořádat. Oceňujeme důležitost tématu, pravdivé detaily, práci s neherci a zobrazení mikrosituací,“ zdůvodnila své rozhodnutí mezinárodní porota v čele s rumunským hercem Razvanem Vasilescem.

Cesta ven tak pokračuje v úspěšném tažení zahraničními festivaly. Světovou premiéru si drama odbylo v Cannes, kde bylo uváděno jako první český celovečerní hraný film za posledních 16 let.

Další úspěch pro český film na 22. ročníku nejvýznamnější slovenské filmové přehlídky zaznamenal Ivan Trojan, který si odvezl čestné ocenění Hercova mise. Stejnou cenu pak na festivalu převzala také největší hvězda přehlídky, italská herečka Claudia Cardinalová. „Pomohlo mi, že jsem mohla pracovat s velkými režiséry. To oni mě všecko naučili,“ prozradila v Trenčianských Teplicích herečka, která se objevila ve filmech Luchina Viscontiho nebo Federica Felliniho.

Ze světových kinematografií se na přehlídce výrazněji prosadila Austrálie. V mezinárodní soutěži byl promítnut film 52 úterků a v sekci Okolo světa pozoruhodný film Stopy. Oba filmy vycházejí ze skutečnosti a patřily k tomu nejlepšímu v programu. Drama 52 úterků v režii Sophie Hydeové popisuje bez drastických scén situaci, kdy šestnáctiletá Billie začne ztrácet půdu pod nohama. Její milovaná matka Jane jí prozradí, že se chce stát mužem.

Film Stopy je one woman show slavné australské herečky Mii Wasikowské v režii Johna Currana. Wasikowská ztělesnila australskou cestovatelku a spisovatelku Robyn Davidsonovou, jež proslula vztahem se Salmanem Rushdiem, ale především přechodem australské divočiny se čtyřmi velbloudy v roce 1977.

K nejsilnějším, ale také nejotřesnějším zážitkům letošního Art Film Festu patřil ukrajinskonizozemský surrealistický thriller Klan. Netradičně vyprávěný snímek zachycuje příběh vzestupu Sergeje v ukrajinské internátní škole pro hluchoněmé. Ve škole se téměř neučí, ale dochází tam k sexuálnímu i fyzickému týrání a šikaně. Vlády na internátu se ujali starší a silnější žáci a skupina zkorumpovaných učitelů. Ti terorizují mladší, pasou několik dívek a prodávají je na parkovišti řidičům kamionů. Všichni chtějí peníze, jedni na cestu do Itálie, druzí na oblečení, třetí na pití a holky. Potřeba peněz je neukojitelná. I kdyby hrdinové tohoto zvláštního příběhu ukradli milion, budou krást dál. Ve filmu se nemluví, jediný reálný hovor lze zaslechnout z fronty na italská víza. Kvality snímku budou moci ocenit i čeští diváci. Ve zdejších kinech se bude promítat pod názvem Kmen.