Čeští a slovenští Anonymous zaútočili na weby OSA a vlády

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Anonymous

Služba není k dispozici. Takhle takhle vypady od půl páté večer internetové stránky Ochranného svazu autorského. Hnutí Anonymous zaútočilo dříve. Podobně jako v pondělí útok původně plánovali na šestou hodinu večer. Útok na web OSA, www.osa.cz, proběhl z důvodu podpory dohody ACTA a na protest proti výběru poplatků za prodaná prázdná paměťová média. Po deváté hodině večer již stránky OSA fungovaly. Anonymous rovněž podle informací na síti Twitter zaútočili na stránky Evropského parlamentu.

„Našim cílem je upozornit na nemorálnost těchto organizací a vyvolat diskuzi ohledně jejich činnosti,“ píšou Anonymous ve svém prohlášení na adresu české OSA a slovenského protějšku SOZA. Útok bude jen demonstrativní DDoS, kdy lze očekávat krátkodobé přetížení webu a jeho nedostupnost, podobně jako tomu bylo při pondělním útoku na web České protipirátské unie.

Předseda představenstva OSA Roman Strejček elektronický útok na webové stránky sdružení krátce před 17. hodinou potvrdil. „Každý touží mít svých několik minut slávy. Někdo tím, že tvoří, a jiní tím, že boří. Jsme o to více pyšní na to, že jsme na straně těch, kteří tvoří. Možná i proto se nemusíme schovávat. Současně se omlouváme autorům a veřejnosti za dočasnou nedostupnost našich stránek, způsobenou elektronickým útokem, vůči kterému se není možné účinně bránit,“ sdělil Strejček.

Potíže měl kolem půj sedmé i web české vlády. Internetové stránky vlády podle mluvčího vlády Jana Osúcha nefungovaly zhruba mezi 17:00 a 20:00. „Po osmé už byl jejich provoz plně obnoven,“ řekl mluvčí. Server vlády byl přetížen velkým počtem pokusů o přístup, které „se tvářily“, že jsou ze zahraničí, řekl Osúch. Dodal, že běžně web vlády registruje 2000 přístupů za hodinu, dnes to za tři hodiny do 20:00 bylo 15 milionů pokusů o přístup.

tisková zpráva Anonymoustisková zpráva Anonymous|Zive.cz

Ochranný svaz autorský, zkráceně OSA, je občanské sdružení, které funguje jako kolektivní správce poplatků za veřejné hudební produkce. Kromě výběru těchto poplatků se podílí na novelizaci autorského zákona a spravuje i nepopulární poplatky z prázdných médií. Vybrané peníze pak rozděluje mezi umělce, kteří jsou v ochranném svazu registrováni.