Champagne - pro velmi vzácné chvíle

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Perlivé víno je symbolem oslav. Bez něj by nebyla žádná událost kompletní.

Podle legendy je vynálezcem champagne benediktinský mnich Dom Perignon. Ovšem pravda je trochu jiná. Byl první, který používal metodu spojení různých tichých vín. Nechal zesílit stěny láhví vína a začal používat korkovou zátku, kterou přidržovala konopná šňůrka.

Vynalezl také dnes již tradiční lis na šampaňské. Trvalo však dalších asi 200 let, než se výroba champagne přiblížila způsobu, jak ho známe dnes.

Jak vzniká champagne?

První kvašení probíhá v nerezových tancích. Dalším důležitým krokem je mísení vín (assemblage) z různých vinic a ročníků tak, aby byla zachována kvalita. Poté probíhá druhotné alkoholové kvašení, kdy se do smíšeného vína přidá tirážní likér (směs vína, cukru a kvasinek). Víno se naplní do láhví a opatří korunkovým uzávěrem. Takto kvasí 10 až 60 dní.

Champagne Dom Perignon Vintage 2002Champagne Dom Perignon Vintage 2002 | Profimedia.cz

Po skončení kvašení přijde na řadu remuláž. To se láhve přeloží do tzv. pupitres (těžkých dřevěných desek s otvory na hrdla láhví), kde probíhá postupné setřásání sedimentu až k uzávěru láhve. Nastává zrání vína na kvasinkách. Mrtvé kvasinky se postupně rozkládají a dodávají tak šampaňskému jeho nenapodobitelnou chuť a buket. Některá champagne zrají v láhvi i více než deset let.

Moet & ChandonMoet & Chandon | Profimedia.cz

Po nazrání je čas na odstranění sedimentu (degorzáž). Láhev se obrátí dnem vzhůru, hrdlo se zmrazí v solance, odstraní se korunkový uzávěr a sediment pod tlakem vystřelí ven. Pak se láhev doplní dozážním likérem, zazátkuje a před distribucí několik měsíců odpočívá.

Z čeho vybírat?

Známe champagne klasické neročníkové i mimořádné ročníkové. Dále je dělíme podle odrůdy vín.

Blanc de Blanc (bílé z bílých) je výhradně z odrůdy Chardonnay. Blanc de Noirs (bílé z tmavých) je vyráběno z odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier. Dále pak Rosé. Cuvées de Prestige jsou chloubou vinařů v Champagni. Používají se pro něj hrozny jen z vinic Grand Cru.

Cuvées de Prestige jsou chloubou vinařů v Champagni.Cuvées de Prestige jsou chloubou vinařů v Champagni. | Profimedia.cz

Podle zbytkového cukru dělíme champagne na Extra Brut, Brut, Extra Dry/Extra Sec, Sec, Demi-Sec, Doux (od nejsuššího po nejsladší).

Šampaňská vína (podáváme vychlazená na 8 až 10 °C) nabízejí mnoho kombinací s pokrmy. Od spojení s foie gras, langustami či kaviárem až ke snoubení se sushi nebo husou. Podobně se dnes vyrábějí vína po celém světě.

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.