Chceme víc peněz, zní ze vsí

Nápis Daňově diskriminovaná obec vítá řidiče v řadě měst a obcí na Klatovsku.

„Vloni jsme protestovali a přidali nám devět stovek na hlavu. Snad nám to pomůže i letos,“ myslí si starosta Chudenic David Klíma a pod ceduli značící začátek obce přidává další tabulku s nápisem Daňově diskriminovaná obec. S cedulí a vázacím drátem se minulý týden k hranicím svého rajonu vypravili i další starostové a už ráno řidiči věděli, kdo se vůči velkým městům cítí být poškozován.

„Cedule jsme vyfasovali jen dvě. Jestli nám to večer vezme vítr nebo nějaký naštvaný občan, tak už nic dalšího nemáme,“ pousmál se chudenický starosta. Na jeho slova došlo ve večerních hodinách. „Vedle čtyř největších měst v republice si skutečně připadáme, že na nás stát bere dvojí metr,“ zlobí se starosta Švihova Václav Petrus. „Když takový stav trvá dvacet let, musí malé obce kvůli úsporám i zhasínat veřejné osvětlení,“ dodal.

„Ještě víc podobných akcí,“ míní Zdeněk Křepel ze Švihova. „Obce a malá města nemají pomalu na opravy chodníků a všechno shrábnou Pražáci. Bohužel řada lidí si myslí, že je to jen záležitost starostů a ostatních se to netýká,“ říká.

V celé zemi se do akce zapojila zhruba tisícovka radnic, které jsou členy Sdružení místních samospráv. Podle jejího mluvčího Stanislava Polčáka se v úterý pustily do protestu i nečlenské obce, které si vyrobily cedule na vlastní náklady. „Největší rozdíl je mezi Prahou a městy a obcemi od 1500 do 5000 obyvatel. Radnice v Praze, Brně, Ostravě a Plzni dostávají na jednoho svého občana skoro pětinásobně víc než menší města a obce,“ uvedl.

Diskriminaci malých měst v minulosti potvrdila studie vysoké školy ekonomické. Ministerstvo financí soudí, že se musejí dohodnout obce mezi sebou. Mluvčí Jakub Haas uvedl, že od ledna 2008 dostávají nejmenší obce až o stovky procent více ze sdílených daní. Petrus však dodává, že stohlavá obec dostává stejně jako třicetitisícové město.