„Chci rozšířit Tyršovy sady až k ČEZ Areně,“ říká Petra Nacu

Hlavní architektka Pardubic Petra Nacu má o městě jasnou představu. Zároveň ale připouští, že prosadit některé změny v Pardubicích bude hodně těžké.

Rozšířit Tyršovy sady až k ČEZ Areně, fotbal a tenis vystěhovat ven z centra města a do života Pardubic více vtáhnout řeku. Centrum krajského města by se mělo v budoucnu více otvírat pro lidi. Alespoň tak si představuje rozvoj Pardubic hlavní architektka města Petra Nacu, která do úřadu nastoupila letos v létě.

„V současnosti se zabýváme koncepčním řešením lokalit, které hoří a kde hrozí největší nebezpečí, že by se mohlo něco pokazit,“ říká Nacu.

Co podle vás hoří?

Například lokalita Letního stadionu. Je to centrum města, kam vrcholový sport nepatří. Pro fotbalový stadion a případně tenisové kurty máme vytipovaných osm lokalit s dobrou dopravní infrastrukturou. Chtěli bychom rozšířit Tyršovy sady až k ČEZ Areně a vtáhnout do organismu města řeku. Udělat z Tyršových sadů společenské centrum a z Letního stadionu kulturní centrum. Na rekreační sport by se mohl využít park Na Špici, což je velmi cenné a zajímavé území. A všechno by se propojilo dohromady.

S tím souvisí i propojení lávkou přes Chrudimku. Jak by měla vypadat?

V lednu bychom měli mít nějaké návrhy. Uvidíme, jakou cestou se vydáme. Chtěli bychom, aby to bylo něco mezi uměním a technickou záležitostí.

Vraťme se k Tyršovým sadům.

Chceme, aby nové Tyršovy sady respektovaly historii místa. Evokovat zpátky vodní příkop. Neznamená to, že tam musí být nutně voda. Spíš vyčistit, zvýraznit zámek a valy. Dostat na okraj sadů kavárnu, malou restauraci, aby park zůstal volný a doplnil se jen dětským hřištěm. Nevím, s čím projektant přijde, třeba bude mít ještě další nápady s vodní plochou, kvalitní zelení a pěkným mobiliářem jako jsou lavičky a decentním osvětlením.

Hodně se diskutuje o projektech Babylon, Nová Cihelna nebo výstavbě na S. K. Neumana…

To jsou už dávno rozjeté věci, které nelze zastavit. Musíme ctít kontinuitu. Když investoři s něčím počítají a ví, že je tam možné stavět, nemůžeme je zastavit. Třeba o Cihelně si myslím, že jsme si tohle území měli nechat k zastavění až na konec, kdy se Pardubice nebudou mít kam rozvíjet. Co se týká třináctipatrového domu na Višňovce, pokud to bude opravdu jediná vysoká solitérní stavba, tak to Višňovka snese. To mi víc vadí Kaufland na kraji S. K. Neumana. Byť jsem na to teď psala souhlasné stanovisko, ale je to projednané a je na to územní rozhodnutí už z doby, kdy jsem tady nebyla. Zase na druhou stranu, pokud se podaří zbytek toho území zastavět rozumně bydlením, bude tam návaznost na rekreační plochy na druhé straně Chrudimky, tak nechť tam ten Kaufland je.

Možná by bylo řešením dosáhnout toho, aby obchodní domy měly lepší architekturu.

Pokud nemáme v územním plánu regulativ nebo stanovené podmínky, velmi těžko ovlivňujeme, jak stavba vypadá. V centru, a tam patří i Višňovka, bychom tu možnost měli mít. Bude trvat dlouho, než budeme mít respekt a možnost takové věci ovlivnit.