Chirurg Canavero: Přípravy na transplantaci hlavy probíhají podle plánu

neurochirurg Sergio Canavero

neurochirurg Sergio Canavero Zdroj: Profimedia

Vše běží, jak má, první transplantace hlavy by se stále měla uskutečnit někdy v příštím roce, tvrdí kontroverzní italský neurochirurg Sergio Canavero. Souběžně s tím prostřednictvím časopisu New Scientist zveřejnil několik detailů o procedurách, které k provedení unikátního zákroku zatím vyvinul a ověřil. Některé jsou velmi obrazné.

Termín provedení první transplantace hlavy (2017) se nezadržitelně blíží a pro některé vizionář, pro některé přinejmenším neetický lékař-rebel Sergio Canavero o svém plánu dal opět vědět.

Když loni na jaře Canavero představil pacienta, jednatřicetiletého Rusa Valerije Spriridonova, který trpí spinální svalovou atrofií a který svolil s podstoupením zákroku, stále doufal, že místem operace bude Londýn. Canaverovi se ale místo toho ozvali z Vietnamu. Zákrok by tak měl proběhnout v prostorách Hanojského Národního centra pro koordinaci transplantace orgánů, jehož prostory v minulém týdnu oficiálně nabídl nabídl jeho ředitel Trinh Hong Son.

Canavero New Stientist rovněž prozradil, že ve spolupráci se svými kolegy v Číně a Jižní Koreji vypracoval sedmero protokolů a postupů, jejichž detailní popis by se v příštích třech měsících měl objevit v odborném časopise Surgery and CNS Neuroscience & Therapeutics. Experimenty prý prováděli nejen na lidských tělech v pitevně, ale také na živých myškách či na opicích.

Předčasné odhalení

Záznamy o existenci těchto procedur Canavero odhalil exkluzivně časopisu New Scientist, který však nedostal možnost nahlédnout do detailů a ověřit jejich faktickou správnost. „Chci postupovat korektně a udělat to správně,“ tvrdil ještě loni Canavero při jedné ze svých prezentací (viz. video níže). Právě ale za tento nezvyklý postup, tedy že informace „pustil“ dříve, než je publikoval v odborných žurnálech, nyní schytal tvrdou kritiku.

Canavero při své prezentaci na TedX

„Je to věda prostřednictvím PR,“ konstatoval bioetik z New York University School of Medicine, podle kterého, dokud vše prý nebude oficiálně publikováno, jde jen o „blbost“. Podle dalšího osloveného bioetika z Harvardovy lékařské školy Thomase Cochranea je Canaverův postup předčasného zveřejnění informací o studiích minimálně neortodoxní. „Generuje zbytečné nadšení. Zatím tato operace a příprava potřebných procedur a studií byla spíše o publicitě, než o produkci nějaké vědy,“ prohlásil kriticky.

Hledání publicity a mecenáše

Právě publicita a bohatý mecenáš, který by zákrok financoval, jsou však, zdá se, pro Canavera podle všeho stejně důležité, jako existence postupů a protokolů. Canavero prý potvrdil, že hodlá oslovit majitele Facebooku Marka Zuckerberga, aby nákladnou operaci financoval.

Kompletní oddělení a znovupřipojení hlavy k jinému tělu je podle Canavera jediným východiskem pro kvadruplegiky. „Zkoušeli jsme genovou terapii, která nefungovala, zkoušeli jsme regeneraci nervů, která nefungovala, zkoušíme kmenové buňky, na které stále čekáme. Pro současné pacienty neexistuje v dostupné době jakákoliv reálnější naděje, než transplantace hlavy,“ tvrdí Canavero.

Rozhovor s Valerijem, dobrovolníkem první transplantace hlavy

Co zatím Canavero časopisu prozradil
New Scientist dostal k dispozici video myšky (níže), které Canaverův kolega, C-Yoon Kim z Lékařské školy Konkuk v Jižní Koreji údajně operativně přeťal a opět spojil míchu. Myška se i po zákroku omezeně hýbe, což prý potvrzuje funkčnost procedury. Vše prý proběhlo velmi tenkým řezem za přítomnosti polyetylen-glykolu (PEG), který prý usnadnil přežití nervových buněk. K opětovnému propojení je pak prý stimulovalo i zařízení vytvářející podtlak mezi oběma částmi míchy.

Další proceduru prý Canavero ověřil s kolegy z Číny – jde o zabránění otoku mozku v průběhu transplantace. K tomu údajně slouží podchlazení hlavy na -15 stupňů Celsia, což na opicích demonstroval již v roce 1970 lékař Robert White. Stejně jako on, čínský tým pracoval s opicí (pozor, velmi grafický obsah v prokliku). „Opice přežila proceduru bez jakéhokoliv neurologického poškození,“ tvrdí Canavero s tím, že ji z etických důvodů 20 hodin po operaci utratili. Při této operaci se lékaři soustředili hlavně na postupy napojení hlavy k tělu, mícha byla přeťata a neproběhly pokusy o zahájení jejího srůstu.

Myška po přetnutí a opětovném spojení míchy

Lékaři v Brně provedli unikátní operaci kolenního kloubu