Chovanec: Musíme zrevidovat státní IT systémy

ministr vnitra Milan Chovanec

ministr vnitra Milan Chovanec Zdroj: Michael Tomes/E15

Některé informační systémy, které by měly sloužit státu, občanům i firmám, spolu neumí nalézt společnou řeč. Neúnosná je také cena některých z nich. Na prvním poprázdninovém Euro Business Breakfastu v pražské restauraci Mlýnec (pod patronací ČEZ a Ernst & Young) to řekl ministr vnitra Milan Chovanec.

Například jen pod ministerstvem vnitra běží 154 systémů, u policie 74. A tato situace je neúnosná. Chovanec zmínil například dlouhodobé potíže s registry vozidel. Policie, která potřebuje být v tomto systému v podstatě on-line, má přitom pouhých 30 přístupů.

Ministerstvo proto některé nevyhovující systémy zruší, jaké ale Chovanec zatím nespecifikoval. Jeho náměstek pro IT Jaroslav Strouhal proto vytváří užší tým, který by měl systémy zrevidovat. Podle Strouhala totiž předcházející vedení resortu na správu databází rezignovalo. Nový koncept by měl podle Chovance zamezit neefektivnímu plýtvání s unijními penězi, umožnit přesoutěžení smluv i úspory v desítkách procent.

Správa IT pod tiskárnou cenin

Chovanec i jeho náměstek se také vyjádřili ke sporu, kdo má být hlavním garantem pro IT ve státní správě. Do tohoto segmentu totiž intenzivně vstupuje ministerstvo financí, jeho licence na systém SAP využívá pět resortů.

Ministerstvo financí by chtělo podle neoficiálních informací správu IT systémů vložit pod Státní tiskárnu cenin a brousí si zuby na správu celého systému. Nyní si podle Strouhala obě ministerstva vymezují pozice.

„Diskuse je v jedné třetině. Ale ministerstvo vnitra by mělo být jako nástupce ministerstva informatiky jak koordinátorem, tak supervizorem této problematiky,“ prezentoval svůj postoj Strouhal.

Třetina systémů není udržitelná

Podle něj stát vlastně ani neví, jaké systémy má. Je jich celkem na 5,5 tisíce. Od září proto běží revize stávajících IT systémů. „Obávám se, že třetina z nich není udržitelná. Děláme revizi, ale potřebujeme čas,“ podotkl Strouhalův šéf Chovanec.

Poměrně vášnivou debatu vyvolal názor na možné zpřístupnění registrů pro privátní sektor – například banky a telefonní operátory.

Chovanec na setkání s byznysmeny zmínil i snahu o přijetí zákon na regulaci bezpečnostních agentur, které v mnohém suplují složky státu a někdy balancují na hraně nelegálního byznysu.