Chtějí vrátit Hitlerův obraz

Vzácný obraz, který měl zdobit vůdcovu galerii v Linci, chtějí Černínové vrátit.

Šlechtická rodina Černínů z Chudenic chce zpátky obraz, který jejich předek prodal Adolfu Hitlerovi. Olejomalbu nizozemského umělce Jana Vermeera Van Delft prodal tehdy Jaromír Czernin německému vůdci pro plánované muzeum v Linci. Černínové tvrdí, že jejich předek byl k prodeji donucen. Obraz by dnes trhal rekordy v aukčních síních a má hodnotu v řádech desítek milionů dolarů. „Rodina si nechala vypracovat posudek, který tuto verzi potvrzuje,“ tvrdí jejich právní zástupce Alexander Theiss.

Šlechtici se proto obrátili na rakouskou republiku s tím, aby jim byl obraz vrácen. Ten je od roku 1946 ve sbírkách Uměleckohistorického muzea ve Vídni. „Prodej obrazu byla cena za život. Manželka hraběte Černína byla podle tehdejších rasových zákonů míšenkou druhého stupně,“ dodává advokát s tím, že Führer se snažil obraz získat už v roce 1935. Rodina se o navrácení díla pokusila už po válce, ovšem neúspěšně. Hrabě ho prý Hitlerovi prodal bez nátlaku a za přiměřenou cenu. „Tento názor je otřesný. Stejně se argumentovalo za třetí říše,“ ohradil se Theiss proti tehdejšímu rozhodnutí rakouských úřadů.

„Po válce přišli Černínové o spoustu dalších děl, aby finančně zajistili rodinu,“ tvrdí starosta Chudenic David Klíma. Černínové věří, že se rakouská vláda postaví k případu čestně. Zatím vše řeší mimosoudně.

Ve hře ovšem není jen obraz, ale i chudenický zámek Lázeň. Ten vlastní od roku 1948 plzeňský pivovar a za minulého režimu zámek fungoval jako rekreační ubytovna ROH. Po revoluci v roce 1989 zde byl hotel. „Jenže zámek chátral a dnes už je z něj prakticky nepoužívaná ruina,“ zlobí se chudenický starosta. Obě strany se nakonec vyrovnaly mimosoudně a zámek bude opět patřit šlechtické rodině. Co z něj nakonec bude, nechce současný hrabě Karl-Eugen prozrazovat. „Park bude ale i nadále přístupný veřejnosti,“ vzkázal.