Chytré vrtule zlepší stabilitu výroby elektřiny z větru

Německá větrná farma Alpha Ventus v Severním moři

Německá větrná farma Alpha Ventus v Severním moři Zdroj: Alpha Ventus

Odstávky větrných elektráren kvůli silnému větru by mohly být brzy minulostí. Pomoci by měly nové „chytré“ listy rotorů větrných turbín, které se budou umět snadněji přizpůsobit měnící se síle větru. Na jejich vývoji pracují němečtí výzkumníci za peníze spolkového ministerstva hospodářství. Díky jejich nasazení by se stala výroba elektřiny z větru stabilnější a předvídatelnější a provozovatelé elektráren by kvůli špatnému počasí nepřicházeli o peníze.

Dnešní konstrukce rotorů nutí provozovatele při silných poryvech větru elektrárny natočit mimo proud vzduchu a v podstatě tak přerušit výrobu elektřiny. Důvodem je skutečnost, že listy vrtulí lze jako celek jen velmi pomalu přenastavit tak, aby mohly vyrábět i při silném a měnícím se větru.

Chytré listy vyvíjené Frauenhoferovým institutem pro výzkum větrné energie, Centrem pro výzkum větrné energie ForWing a Německým centrem pro letectví a vesmír mají několik možností, jak se větru přizpůsobit. Takzvané pasivní rotorové listy se ohýbají a také natáčejí podél své osy podle síly větru.

Aktivní listy mají pohyblivé součásti, jejichž manipulací se rotor ani v silném větru nepoškodí. Výzkumníci přišli se dvěma řešeními. Na zadní stranu listu lze umístit pohyblivé klapky připomínající řídící klapky na křídlech letadel. Druhou možností je vybavit náběhové hrany listů přizpůsobitelnými křidélky. Obě řešení mění rychlost, a tedy i sílu, kterou vítr na listy působí.

Na projekt „chytrých“ rotorových listů vyčlenilo spolkové ministerstvo hospodářství z grantů na výzkum obnovitelných zdrojů 12 milionů eur. Celkem v posledních třech letech ministerstvo přidělilo ve výzkumných grantech 186 milionů eur. Cílem projektů je vylepšit obnovitelné technologie tak, aby se mohly stát pilířem budoucí německé energetiky. Většina peněz směřuje na výzkum v oblasti větrné a sluneční energie.