Cimrman všechny přežije. Kde? V Písku

Nákres rodinného bicyklu nazvaného Nikdo nezůstane doma, velké ucho pro přenášení balíků, sprcha propojená s rotopedem k přípravě cyklistů na jízdu v dešti, výhybka umožňující jednomu vlaku přejet po střeše druhého, který mu stojí v cestě. Tyto a mnoho dalších vynálezů, dokládajících jaký byl Jára Cimrman světoběžník,

Génius, který se neproslavil, má naštěstí řadu následovníků. Patří k nim i Petr Brukner, herec Divadla Járy Cimrmana a písecký rodák. „Trávil jsem v Písku týden s vnoučaty a vypravili jsme se jako každý rok k Sudoměři. V kořenech dubu jsme našli kus řetězu, který je asi hodně starý, tak jsme ho teď odevzdali do muzea,“ pochlubil se Brukner svým objevem.
Výstava patřila do programu filmového Festivalu nad řekou, jehož prezident Michael Havas srovnává cimrmanovský humor s dílem slavné skupiny Monty Python. Havas žil dlouho v zahraničí a českého génia nejdřív vůbec neznal, ale pak rychle pochopil, jaký je to hrdina. „Je zajímavé, že si tento národ postavil mystickou neexistující figuru jako vyjádření nějakého snu. Asi jako Angličané Artuše - až bude nejhůř, vytasíme Cimrmana a nějak to přežijeme,“ přemítal Havas.
Naopak malíř Štěpán Mikuláš Mareš, který často pobývá v Protivíně, má tento humor v oblibě už odedávna. Dokonce jako jediný nakreslil, jak se Kleine Jára narodil a jak vypadal v dětství.
„Je to cenný dobový dokument, dokazující, že už jako malý byl Jára v dětských hrách velmi originální. Mečík a všechna vyznamenání značí jeho genialitu,“ dodal Mareš.