Cisco chce školit české kybernetické bojovníky

Cisco Systems

Cisco Systems

Chystaný zákon o kybernetické bezpečnosti s sebou zřejmě přinese řadu nových podnikatelských a konzultantských aktivit. Podobně jako v případě daňových a dalších zákonů se mohou objevit jednotlivci i společnosti nabízející třeba školení a kurzy. S předstihem se připravuje síťový obr Cisco, který má poměrně veliké plány.

Cisco v současné době dává dohromady program, pomocí kterého by dostal zájemce z řad vysokoškolských studentů na stáž či praxi do zapojených společností a státních institucí. „Chtěli bychom nabídnout zájemcům o kybernetickou bezpečnost dostat se do reálného prostředí a při studiu získat potřebnou praxi,“ vysvětluje pro E15.cz Karol Kniewald, jež má v Ciscu tuto oblast na starost.

Vlivem působnosti kybernetického zákona, o kterém už jsme několikrát informovali, se zřejmě rozšíří počet takzvaných bezpečnostních CERT týmů, jak ve firmách, tak v případě státu. Získat kvalitní odborníky na tuto oblast je přitom poměrně značný problém a v hodně případech je nutné je nějakou dobu vzdělávat a draze zaučovat. „Už teď nemáme kritickou masu kyberbezpečnostních odborníků a se zákonem bude situace ještě horší,“ myslí si Kniewald.

Pilotní program ještě letos

Cisco chce pilotní verzi programu spustit ještě letos na podzim, tedy před začátkem platnosti zákona. Do pilotní verze se údajně zapojí dvě až tři společnosti, ve výsledku by jich ale mělo být mnohem více. „Jednáme s mnoha zájemci jak ze strany firem, tak státu.“

Pro největší síťovou společnost na světě má být Česká republika jakési testovací prostředí, ve kterém si tento program vyzkouší a pak ho případně replikuje dále ve světě. Vše se má totiž stát součástí už 15 let fungujícího školícího programu Cisco Networking Academy (CNA), který firma u nás provozuje společně s více než 70 partnery, zejména tedy středními a vysokými školami.

České má fungovat jako laboratoř a pokud program uspěje, rozšíří se i do dalších zemí.

CAN se v Česku chlubí i dalšími zajímavými čísly – spolupracuje na něm kolem 200 instruktorů a v jednom cyklu se ho účastní 8500 studentů. Kybernetický zákon má k těmto školením kolem hardwaru, softwaru a zejména sítí přinést také více materiálu o bezpečnosti a samostatné kurzy vycházející právě z českého zákona.

„Počítáme s více druhy kurzů, budou to jak například legislativní věci pro právníky a manažery, tak samozřejmě technické záležitosti pro IT odborníky,“ nastiňuje Kniewald. Speciální kapitolou má být zaměření na kritickou infrastrukturu země, tedy ochrana energetických a dalších sítí.

Cisco počítá, že základní kurzy budou v podobě e-learningu zdarma. Nějaký materiál už je v CNA připravený nyní, do tří měsíců by ale měla dojít také k plné lokalizaci. Pokročilé kurzy už pak budou placená a probíhat mají skrze tradiční partnerskou síť Cisca. V případě kyberbezpečnosti je značným partnerem například Univerzita obrany.

Výuka počítačové bezpečnosti by se zároveň měla více rozšířit do škol. Ty totiž mají při přechodu na rámcový vzdělávací program více možností, jak podobné věci do osnov začlenit a společnosti jako Cisco školí učitele, aby danou látku mohli předávat dál. „Je to součást naší strategie o společenské odpovědnosti, ale samozřejmě to má pro nás také výhody,“ zakončuje Kniewald s tím, že když se lidé setkají s Ciscem ještě na školách, budou ho pak preferovat dále.