„Cloud v krabičce“, další expanze novodobého byznysu Microsoftu

Centrála Microsoftu v Redmondu.

Centrála Microsoftu v Redmondu. Zdroj: Jan Sedlak

E15.cz z Redmondu: Microsoft zhruba před 2 lety rozjížděl projekt nazvaný Azure Appliance. V podstatě mělo jít o kus serverového hardwaru připraveného ve spolupráci s Dellem, HP a Fujitsu, pomocí kterého by si zákazníci mohli zprovoznit funkce veřejného cloudu Windows Azure, jinak pronajímaného za měsíční poplatky, také ve své IT infrastruktuře. Tento projekt nakonec ustoupil do pozadí a přišlo něco trochu jiného – takzvaný Azure Pack.

„Dodávat společně s partnery připravený hardware, který by se pouze zapojil a běžel na něm váš vlastní Windows Azure, nebyl špatný nápad, ale nakonec jsme se rozhodli pro trochu jinou cestu a zvolili jsme model, jež se nám osvědčil v historii u počítačů i serverů,“ popisují v rozhovorech lidé z Redmondu. „Namísto specializovaného zařízení jsme prostě uvolnili samotný software, který je možné nasadit libovolně.“ Důvodem mimo jiné bylo to, že by Microsoft musel zajišťovat podporu a servis takovému hardwaru, což je pro softwarovou firmu není úplně náplní práce.

Oním zmiňovaným softwarem je právě Azure Pack. Jde o zdarma dostupný balíček, který v sobě zahrnuje funkce a technologie specifické pro cloud Windows Azure. Po stažení se velice jednoduše nainstaluje na servery s Windows Server 2012 a 2012 R2 a správa vlastního Azure pak probíhá skrze tradiční webové rozhraní. Připraveny jsou i různé zejména webové aplikace pro automatické nasazení skrze odladěné šablony.

Cloud v teple domova

„Chceme na tradiční infrastrukturu přinést ty možnosti, které nabízí veřejný cloud běžící na Windows Azure,“ popisuje možnosti Azure Packu hlavní architekt Windows Serveru Jeffrey Snover. „S Azure Packem můžete provozovat Windows Azure na vašich serverech a ve vašem datovém centru.“ Ideální je samozřejmě větší množství serverů, které dokáží výhody cloudu využít.

Služby běžného Windows Azure dostupné za pravidelné poplatky se neustále rozrůstají a už nejde pouze o základní cloud. Kromě provozu aplikací, webů či virtuálních strojů je možné si pronajmout také cloudovou databázi, zálohování, ukládání dat, Visual Studio, virtuální sítě a podobně. Azure Pack do privátních datových center přináší technologie, jež umožňují běh těchto služeb, jeho zásadní výhoda má být ale v provozování aplikací.

„Zásadní funkcí a výhodou je to, že můžete jednou vyvinout aplikaci a poté jí spouštět na jakémkoliv cloudu Microsoftu, ať už privátním, veřejném nebo hostovaném,“ vysvětluje Snover s tím, že pro tyto účely stačí změnit záznam v konfiguračním souboru.

V praxi tedy například vývojáři mohou napsat aplikaci do vlastního datového centra a spustit jí nad Azure Packem. A jakmile se firma rozhodne, že by tuto aplikaci chtěla přesunout do veřejného cloudu Windows Azure, jednoduše tak učiní. Funguje to i naopak, scénářů je mnohem více. Microsoft pro konzistentní výměnu dat mezi aplikacemi integroval své rozhraní Service Bus, které podobné přesuny umožňuje.

Přesně toto je jedna z vizí definující takzvaný Cloud OS, což je koncept, kterým Microsoft pojmenoval a zastřešil svůj serverový software. V Redmondu vidí cloud jako nový operační systém a zároveň mluví o tom, že samozřejmě ne vše se okamžitě přesune mimo soukromé servery a sítě. Podle zástupců Microsoftu má největší budoucnost hybridní model a přesuny aplikací mezi Windows Azure a Azure Pack tomuto modelu zajistí životaschopnost.

Zásadní odlišnost od jiných

Azure Pack a jeho možnosti jsou zároveň jedna ze zásadních věcí, jež cloudovou nabídku softwarového obra odlišují od jiných cloudů, zejména Amazonu a VMwaru. „To je něco, co dokážeme jenom my, ne VMware a Amazon,“ tvrdí architekt Windows Serveru.

VMware už ostatně podniká první kroky k tomu, aby s něčím podobným rovněž přišel. Společně se svojí mateřskou společností EMC vytvořil joint venture podnik nazvaný Pivotal, jež má umožnit vývoj aplikací následně běžících prakticky v jakémkoliv cloudu.

Redmond začal Azure Pack výrazně prosazovat zejména po vydání Windows Serveru 2012 R2 a System Center 2012 R2 letos na podzim, produkt ale s méně funkcemi běží i na tradičních verzích 2012. Samotný balíček každopádně ještě nenabízí úplně vše, co „velký“ Windows Azure. „Ještě to není úplně jedna ku jedné, tam teprve dospějeme, ale celá řada funkcí už v Packu je,“ potvrdil šéf serverové divize v českém Microsoftu Dalibor Kačmář.

Zdejší Microsoft prozatím nehlásí žádné velké zákazníky, kteří by Azure Pack nasadili. Produkt je nicméně zdarma ke stažení na webu pro všechny, kdo provozují nový Windows Server a lze tak počítat s možným nasazením u vývojářů a podobně. Podle informací E15.cz se nicméně po oznámení balíčku začínají zákazníci poměrně hodně zajímat. „Máme hodně nových telefonátů,“ tvrdí Dalibor Krčmář s tim, že Azure Pack by u nás mohl najít uplatnění zejména u poskytovatelů různých služeb.

Rozšíření tradičního Windows Azure v Česku není tak markantní jako zejména ve Spojených státech a jiných vyspělých trzích, díky čemuž už tato platforma vytváří Microsoftu miliardový byznys v dolarech. Microsoft u nás hlásí kolem 50 aplikací postavených na Azure, ne všechny jsou ale velikostně a obchodně tak významné. „Zatím to tuzemským trhem tolik nerezonuje, ale záležitost budoucnosti to je,“ uvedl pro E15.cz Robert Paskovský, šéf WBI Systems, jednoho z nejvýznamnějších českých partnerů Microsoftu.

Cestu autora hradila společnost Microsoft.