ČNB vydala k výročí úmrtí Rudolfa II. stříbrnou pamětní minci

Rudolf II. Habsburský

Rudolf II. Habsburský

Česká národní banka vydala pamětní stříbrnou minci, která má připomenout výročí 400 let od úmrtí Rudolfa II. Dvousetkoruna s vyobrazením tohoto římského císaře a českého krále bude v prodeji od 11. ledna 2012. Mince je vyražena ve dvojím provedení – v běžné kvalitě (8 100 kusů) a ve špičkové kvalitě s leštěným polem a matovým reliéfem (12 600 kusů). Informuje o tom web České národní banky.

Na lícní straně pamětní mince je přepis jezdeckého portrétu Rudolfa II., silueta Prahy, v níž Rudolf II. téměř tři desetiletí pobýval, dále český lev a monogram panovníka. Hlavním motivem rubové strany dvousetkoruny je Rudolfův portrét podle dobové rytiny. Podobu mince navrhla akademická sochařka Majka Wichnerová.

Stříbrná mince s motivem Rudolfa II. je první z devíti emisí pamětních mincí České národní banky v roce 2012. Z pamětních stříbrných mincí v nominální hodnotě 200 Kč ČNB dále uvede do oběhu mince ke 150. výročí založení Sokola, 100. výročí založení Junáka, 100. výročí narození Kamila Lhotáka a 100. výročí otevření Obecního domu v Praze. ČNB dále vydá pamětní stříbrnou minci v nominální hodnotě 500 Kč k výročí 100 let od narození Jiřího Trnky.

Mince s motivem Rudolfa II.Mince s motivem Rudolfa II.

Pokračovat bude také cyklus zlatých pětitisícových mincí Mosty České republiky, v letošním roce s motivy barokního mostu v Náměšti nad Oslavou a Negrelliho viaduktu v Praze. Pro tento rok Česká národní banka přichystala také mimořádnou ražbu, a to zlatou minci v nominální hodnotě 10 tisíc korun k výročí 800 let od vydání Zlaté Buly Sicilské.

Římský císař a český král Rudolf II. byl vášnivým sběratelem umění a podporovatelem vědy. Na jeho královském dvoře ve své době působili vědci, alchymisté či astronomové. Z Vídně do Prahy přesídlil Rudolf II. v roce 1583, až do roku 1611 panoval na Pražském hradě. Po své smrti v lednu roku 1612 byl pochován v katedrále svatého Víta.