Co bude umět dům budoucnosti? Bude neustále poslouchat dění uvnitř stěn a rozpozná i jednotlivé osoby

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: VTM.cz

Vědci tvoří nový systém senzorů, které budou součástí budoucích domů. Systém je postaven pouze na snímání vibrací a zvuků. Integrace do samotné struktury domů umožní zvýšit efektivitu například vytápění, klimatizace a dalších oblastí.

 

Vědci z Case Western Reserve University pracují na novém systému chytrého domu, který nezahrnuje kamery, ale soustředí se pouze na snímání vibrací a zvuků. Díky tomu je mnohem jednodušší a levnější.

Moderní chytré domy a budovy obecně (třeba i kanceláře) jsou plné nejrůznější snímací elektroniky. V místnostech se mohou nacházet kamery, snímače teploty, pohybu a podobně. Senzory dnes patří do „internetu věcí“ ale vědci se tentokrát pokouší vytvořít systém „internetu uší“, který bude integrovaný v každé místnosti.

Jen vibrace a zvuky

Kamera v každé místnosti asi není řešení, který by chtěl každý z nás mít doma. Už jen z pohledu toho, že vás něco neustále sleduje ve vysokém obrazovém rozlišením, což má potenciálně šíleně možnosti zneužití. Pokud ale lze data chytře získat pouze z vibrací a zvuků, je to určitě mnohem přívětivější způsob.

Tvůrci se zaměřují na vibrace a zvuky, které tvoří lidé nebo zvířata v dané budově a v každé místnosti. Pomocí speciálních algoritmů, které vychází z principů lidského ucha, je systém schopný rozpoznat člověka či zvíře v místnosti a jeho specifický pohyb.

Dle vyjádření je kolem nás poměrně konstantní elektrické pole s frekvencí 60 Hz, ale vzhledem k tomu, že jsou lidé částečně vodiví, dokáží elektrické pole malinko měnit. A právě v tom tkví celý systém měření, kdy se pomocí jednoduchých senzorů zjišťují rozdílnosti a výkyvy v elektrickém poli v dané místnosti. Díky tomu lze poměrně přesně měřit nejen pohyb po celé místnosti, ale například i samotný dech i když se člověk nehýbe. Vše už je více méně o přesnosti snímání a správném vyhodnocování, což z velké části ani nevyžaduje zvuk.

Částečně anonymní

Jednou z výhod tohoto systému snímání je anonymita, což neplatí například u zmíněné kamery. Senzory tak nedokáží rozpoznat konkrétního člověka, pouze vyhodnocují změny v elektrickém poli.

Potenciálně je ale možné vytvořit profily lidí třeba podle jejich chůze, ale to je samozřejmě nutné nejdříve nutné naučit a tedy schválit z pohledu daného uživatele.

Efektivní budovy

A k čemu by se takový systém dal použít? Hlavní předností chytrých domů je efektivita především z pohledu využití energií a nejinak je tomu i tady.

Typickým příkladem je tak přizpůsobení vytápění nebo klimatizace dle toho, v jaké místnosti jsou lidé nebo kolik jich je. Stejně tak to platí pro automatické osvětlení a dalších částí. Senzory vibrací a zvuků ale mohou pomoci i s detekováním případných poškození v konstrukci domu či budovy (třeba i při zemětřesení), což je důležité z bezpečnostního hlediska.

Technologie je zatím ve fázi prototypu a byla testována v konferenční místnosti, ve které byly malé senzory umístěné na zdech a na podlaze.

Hlavní výhodou tohoto řešení je relativní univerzálnost a jednoduchost, což by mohlo znamenat i levné řešení, které by mohlo na trhu uspět.

Článek vyšel na serveru VTM >>>