Co nahradí Slezanku?

Lidé vybírají, co vyroste místo Slezanky. Ani vítězný návrh však na náměstí nemusí stát.

Stovky Opavanů už hlasovaly pro jeden ze šesti architektonických návrhů nové podoby jižní strany Horního náměstí. „Není mi jedno, jak vypadá centrum města. Mám možnost, tak dám najevo svůj názor,“ říká Eva Heinzová.
Opavský magistrát chce část náměstí, kde dnes stojí obchodní centrum Slezanka, proměnit. Společnost Crestyl, která za Slezankou postaví obchodní centrum a má zájem o jeho propojení se Slezankou, představila šest variant, jak by náměstí mohlo vypadat. Do druhého výběrového kola, z něhož vzejde vítěz, půjde i návrh vybraný Opavany.
To však neznamená, že vítězný návrh bude na náměstí opravdu stát. Crestyl ho magistrátu nabídne, ale Slezanka patří městu a to se pak rozhodne, jestli vybraný návrh přijme. „V případě, že by jej přijalo, rozběhnou se jednání, zda se bude stavět za městské, dotační, nebo soukromé peníze,“ uvedl mluvčí opavské radnice Jan Šindler.
Zatím ani není jasné, kdo o přijetí či nepřijetí vítězného návrhu bude rozhodovat. „Jestli to bude rada města, nebo zastupitelstvo, jsme ještě nestanovili. Nemáme žádný závazný termín, do kterého se město musí k vítěznému návrhu vyjádřit,“ dodal Šindler.

Návrhy budí rozruch

Kritiku i velký zájem vyvolaly návrhy budov, které by mohly nahradit Slezanku. Hlasování Opavanů se kvůli tomu prodloužilo o dva týdny.
Opavanům se současná Slezanka nelíbí. Názory na novou podobu náměstí se ale různí. „Z předložených návrhů jsem si vybrala, dokonce dva. Nakonec jsem se rozhodla pro dvojku,“ řekla dvaadvacetiletá Elena Janíková. Naopak Opavan Adam Hlaváč nezvolil ani jeden. „Chtělo by to spíše opravit, než tam stavět podobné nesmysly,“ reagoval Hlaváč na návrhy.
Lidé budou nejsympatičtější návrh vybírat do konce listopadu. Ten, který zvolí, půjde spolu se čtveřicí, vybranou odbornou komisí, do druhého kola. Z něj by pak komise složená ze zástupců města, památkářů, zástupců společnosti Crestyl a architektů měla vybrat ten nejlepší. Crestyl, který celou soutěž zaštiťuje, jej nabídne městu.
„Crestyl zkouší o Slezance a svém obchodním centru, které postaví za ní, přemýšlet jako o jednom celku. Město se však teprve rozhodne, zda jejich návrh přijme,“ řekl mluvčí radnice Jan Šindler.
Společnost Crestyl by byla ochotná celou stavbu i zaplatit. „Pokud město nabídku přijme, budou následovat kroky pro získání stavebního povolení. Financování úpravy náměstí by zajistila skupina Crestyl,“ uvedl vedoucí přípravy projektů společnosti Tomáš Klíma.
Primátor Zbyněk Stanjura se zatím o návrzích vyjadřuje pouze obecně. „U zhruba poloviny návrhů si umím představit (a všechny postoupily do dalšího kola posuzování), že by se po dalších úpravách mohly uskutečnit,“ uvedl primátor.

Není lepší oprava?

Návrhy však mají odpůrce i v zastupitelstvu. „Předložené návrhy mě o kvalitě nepřesvědčily. Slezanka je svou hmotou a výškou k místu velmi citlivá, je dokladem kvalitní architektury své doby. Bylo by nejlepší ji nechat a citlivě opravit,“ řekla zastupitelka Pavla Brady.
Pro opravu je i občanské sdružení Za Opavu. „Kdyby se Slezanka opravila, vyměnila by se okna, bylo by to nad všechny tyto návrhy. Je nízká, nic neruší,“ uvedl člen sdružení a památkář Dalibor Halátek.

Téměř jistá demolice

Je však pravděpodobné, že Slezanka půjde k zemi a místo ní vyroste nový komplex. „O opravě jsme uvažovali. Ale vzhledem k současným hygienickým a technickým předpisům by ve stávajícím objektu nešly prostory využít pro obchodní účely. Proto jsme začali uvažovat o demolici a nové výstavbě,“ uvedl náměstek primátora Pavel Mališ.
Pokud radnice nepřijme variantu, kterou nabídne Crestyl, bude zřejmě následovat další architektonická soutěž. „Spekulace jsou velmi předčasné. Teď musíme počkat, jak rozhodne komise v případě těchto návrhů. Je tu i možnost, že nevybere žádný,“ doplnil mluvčí magistrátu Šindler.
Slezanka v Opavě stojí od sedmdesátých let minulého století. Lidem na ní nejvíce vadí sídlištní podoba, architekti naopak oceňují nenásilné včlenění do historického náměstí. Zastupitelé odsouhlasili její koupi loni v září, a to za více než čtvrt miliardy korun. Letos v březnu radnice zveřejnila výsledky průzkumu, podle kterých by změnu na náměstí přivítalo osmdesát procent z více než tisíce oslovených.