Co potřebuji k církevnímu sňatku?

V naší anketě jsme oslovily několik mladých slečen, které však ve většině nebyly z Karvinska. Pocházely z malých vesniček a jiného kraje. Všechny shodně trvaly na tom, že chtějí svatbu jedině v kostele. U karviňaček zase převažovalo přání, mít svatbu na zámku.

Zeptali jsme se karvinského římskokatolického faráře Daniela Víchy, čím to je?

Podle mého názoru se víra nejvíce předává ve zdravém rodinném prostředí. K tomuto prostředí také patří zakořeněnost na určitém místě. Když se podíváme na srovnání Karviné a jiných částí Moravy a Slezska, zjistíme, že velká část místních obyvatel zde nemá kořeny hlubší, než jednu generaci před nimi. Se zakořeněností souvisí nejrůznější tradice, úcta k prostředí, ve kterém žiji, úcta k druhému člověku a také respekt k vyšším hodnotám. K těmto hodnotám patří také víra, kterou člověk zdědí po předcích. Tak jak jste mi řekla, oslovené slečny zmínily, že jejich kostel znají od malička - je to pro ně tedy prostředí důvěrně známé, kde mnoho již prožili - křest, svatby příbuzných, loučení s drahými, sváteční atmosféru vánoc či velikonoc, zde chodili prosit Pána Boha o pomoc. Zkrátka mají tam své kořeny. Otázky ztráty křesťanské tradice je tedy úzce spjata s vykořeněností člověka.

Pokud chtějí mít snoubenci svatbu v kostele, co k tomu potřebují?

Pokud se chtějí mladí brát v kostele, je nutné přijít alespoň tři měsíce před plánovaným termínem sňatku na farní úřad. Je potřeba, aby si vzali občanský průkaz, rodný list a potvrzení o křtu, pokud byli pokřtěni v jiné farnosti, než ve které se chtějí brát. Jsou - li oba z cizí farnosti, je potřeba vyžádat tak zvané propuštění k sňatku do jiné farnosti, které udělí farář z místa jejich bydliště.

Mohu mít svatbu v kostele, když jsem křtěná, ale můj snoubenec pokřtěný nebyl?

Je-li jeden z páru nepokřtěný, sňatek je samozřejmě možný. V takovémto případě však farář žádá o dispens (udělení výjimky ve smyslu osvobození od zákona) biskupství a sňatek může proběhnout po jeho udělení.

Co předchází církevnímu sňatku? Musí snoubenci chodit pravidelně do kostela?

Před svatbou vždy následuje předmanželská příprava. V Karviné se skládá ze dvou částí. Za prvé se pár setká třikrát s knězem, který je seznámí s manželstvím z teologického pohledu. Za druhé se setkají s vyškolenými manželskými páry, které jim předají své postřehy a zkušenosti z manželského života. Diskutuje se například na téma Koho si beru? Sexualita manželství, Křesťanské manželství a Rozdíly mezi mužem a ženou. Největší ohlas pravidelně sklízí posledně jmenované téma.

Máte na tato sezení zpětnou vazbu?

Během našeho setkávání se často dostáváme na nejrůznější otázky a témata o životě. Můžu i prozradit, že vznikají také pěkné vztahy. Často se se snoubenci setkávám na jejich přání i po svatbě.

Kolik bylo v loňském roce uzavřeno v Karviné církevních sňatků?

V loni jsme měli celkem dvacet dva svateb. A můžu říct, že to bylo nejméně v historii. Letos to vypadá úplně jinak. Bude jich určitě jednou tolik.

Dá se církevní sňatek rozvést?

Sňatek uzavřený před církví je platný také před státem. Pokud jde o možnost rozvodu, lze tak učinit pouze před státem. Pak je možno uzavřít sňatek druhý, ale už pouze na státním úřadě, neboť před církví trvá církevní sňatek až do smrti jednoho z partnerů.