Colliers: Investice vlastního kapitálu do nemovitostí letos zřejmě klesnou

Investice vlastního kapitálu do nemovitostí ve střední a východní Evropě budou letos patrně nižší než v roce 2011. Banky sice rekapitalizují, čímž se zvýší důvěra věřitelů a investorů a objemy investic porostou, je ale velmi nepravděpodobné, že se tak stane ještě v první polovině letošního roku. Vyplývá to z nejnovější zprávy mezinárodní poradenské společnosti Colliers International „Banky, regulace a trh nemovitostí“.

„Zatímco ocenění nejlepších nemovitostí dosud nedosáhly úrovně před krizí, celkové náklady dluhového financování ze strany silných zahraničních věřitelů jsou v současné době asi o 150 nebo více bazických bodů nižší než v době před krizí. Vlastnictví nejlepších nemovitostí tak investorům nadále přináší zajímavé výnosy. To je podpořeno neustávajícím zájmem domácích i mezinárodních věřitelů, kteří usilují o úvěrování nejlepších nemovitostí,“ řekl Tony Pinnell, ředitel nemovitostního financování pro region střední a východní Evropy v Colliers International

Ostatní nemovitosti podle něj nevzbuzují mezi věřiteli ani investory příliš důvěry, protože se jedná o relativně nelikvidní aktiva. „Očekáváme, že většina těchto nemovitostí bude předmětem nuceného refinancování na všech východoevropských trzích kromě Polska, České republiky a Slovenska, a to až do doby, kdy se vrátí trh investorů a věřitelů. Tuzemské banky jsou vhodnou alternativou pro toto refinancování nemovitostí, náklady financování jsou však vyšší,“ uvádí Pinnell.

Pozice evropských bank z hlediska očekávané kapitalizace i likvidity není přitom podle Colliers tak nejistá, jak vyplývá z některých informací. Při splnění určitých předpokladů by aktuální požadavky na kapitál mohly být nižší než 20 miliard eur, což ve většině dotčených evropských zemí představuje méně než 1% HDP. „Zatímco mnoho evropských bank čelí významným strukturálním změnám, a přestože někteří individuální věřitelé veřejně ustoupili od půjček do nemovitostí, jsou pověsti, že bankovní sektor opustil celý trh úvěrů do komerčních nemovitostí ve východní Evropě, podle našeho názoru zatím nepodložené,“ poznamenal Damian Harrington, ředitel pro průzkum trhu a poradenství pro východní Evropu. Znepokojující je podle něj nedostatek transparentních informací napříč bankovním sektorem. „Jakmile hlavní věřitelé dosáhnou kapitalizačních cílů EBA, ideálně v polovině roku 2012, a banky upraví podmínky pro poskytování úvěrů v souladu s novými požadavky na kapitál, začnou se úvěrové procesy v celém regionu zrychlovat,“ dodal Harrington.