Čtyřicet stupňů nad nulou! Ukazovaly teploměry ve Varech

Letošní červenec láme v Karlových Varech teplotní rekordy. Lidé je špatně snášejí.

Hodně pít, zůstat doma a šetřit se. Při propuštění z karlovarské nemocnice doporučili internisté čtyřicetileté Haně Doubravové klidový režim. Energická žena zkolabovala ve středu ke konci pracovní doby, když většinu dne strávila za volantem vařícího auta. Přestože podle vlastních slov hodně pila a pracovní schůzky na trase Karlovy Vary – Ostrov objížděla ve voze s otevřenými okny, odpoledne ji zlomily slabost, horečka a malátnost. Kolaps přišel z ničeho nic. Jako blesk z čistého nebe.
„Najednou se mi začalo špatně dýchat. Teplota pak vyskočila skoro na čtyřicítku, za hodinu ale spadla na šestatřicet. Jenže za další hodinu už byla znovu skoro na čtyřicítce. Něco takového jsem dosud nezažila,“ kroutí hlavou.
Tím ale její zdravotní problémy neskončily. „Začala jsem také hůř vidět a dokonce mě rozbolely klouby. Manžel mě proto odvezl do nemocnice. Měla jsem co dělat, abych se vůbec udržela na vlastních nohou,“ svěřila se.
Podobně jako ona dopadlo v uplynulých dnech mnoho lidí v Karlových Varech. „Problémy s extrémním horkem hodně pociťují starší lidé a kardiaci. Pro ně je současné počasí obrovskou zátěží,“ potvrdil mluvčí zdravotních záchranářů Lukáš Hutta. Krátkodobé bouřky podle něj lidem příliš nepomohou. „Akorát zamíchají tlakem, což je pro kardiaky špatné,“ dodal.
Letošní červenec na Karlovarsku prozatím překonal už dva rekordy. „Dvanáctého července jsme na letišti naměřili maximum denní teploty 32,9 stupně Celsia. To je nový rekord. O čtyři desetiny víc než v roce 1991, kdy jsme na meteorologické stanici v Olšových Vratech zaznamenali dosud nejteplejší červencový den,“ podíval se do záznamů Jiří Hostýnek, vedoucí oddělení meteorologie a klimatologie z Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni. Přestože naměřené hodnoty nepřekonaly absolutní historické maximum z léta 1983, kdy rtuť v teploměru na letišti vyšplhala až k rysce 35,8°C, první dlouhá vlna veder před bouřkou překonala další z karlovarských rekordů. „Průměr maximálních denních teplot za první polovinu července činí 27,9 stupně Celsia, což je také nový rekord. Ten dosavadní z roku 1972, kdy průměrná denní teplota v daném období byla 27,2 stupně, tedy padl,“ dodal Hostýnek.

Naměřili jsme čtyřicet na slunci

V reakci na vysoké teploty, které byly v jednu chvíli dokonce vyšší než teploty na Mallorce, provedla Sedmička vlastní měření teplot. Číslice na digitálním teploměru se několikrát zastavily těsně za hodnotou čtyřiceti stupňů Celsia. Stesky Karlovarských, že venku musí být aspoň čtyřicet stupňů, tedy odpovídaly skutečnosti. Alespoň někde.
Teploty jsme zjišťovali na sedmi místech ve městě s vyšším výskytem lidí. První čtyřicítku jsme naměřili ve středu 14. července krátce po patnácté hodině v centru města, kousek od vojenské lázeňské léčebny. Displej na slunci ukázal mimořádné číslo – 40,3 stupně Celsia. Půl hodiny předtím jsme přitom naměřili 36,6 stupně u Penny ve Staré Roli a před sedmnáctou hodinou před Grandhotelem Pupp 37,4 stupně Celsia.
„Rozdíly v naměřených teplotách může způsobit řada faktorů. Třeba nadmořská výška, ve které je teploměr umístěný,“ vysvětlil Jiří Hostýnek rozdíly v hodnotách zjištěných meteorology a redakcí. V monitorování teplot v krajském městě pokračovala Sedmička v pátek šestnáctého. Redaktor držel teploměr ve výšce prsou, tedy zhruba sto padesát centimetrů nad zemí. Čtyřicítka se na teploměru objevila hned několikrát. Zatímco v 13.25 činila teplota před Thermalem „jen“ 35,4 stupně, o dvacet minut později jsme u fontánky na třídě T. G. Masaryka naměřili 40,3 stupně Celsia. A právě tam vzdorovali úděsnému vedru další lidé. Asi padesátiletá žena si ve vodě namáčela šátek, který si přikládala na hlavu. Několik malých dětí ve spodním prádle skotačilo kolem trysek a chladnou vodou nasáklý kapesník si na zátylek přilepil také starší muž.
Desítky lidí vyhnalo vedro na Rolavu, kam se s teploměrem vypravila i redakce Sedmičky. Výsledek? Kolem půl třetí odpoledne 39,8 stupně Celsia. Desetinu stupně nad čtyřicítkou pak oznámil teploměr na parkovišti před Tescem. A na parkovišti před obchodním centrem Varyáda ukázal před šestnáctou hodinou 40,5° Celsia.
„Nevíš, kdy už to má skončit?“ ptala se při nastupování do bílé octavie asi pětadvacetiletá žena svého partnera. Dočkala se o dvanáct hodin později. Silná bouřka teploty v regionu na tři dny srazila. Víc ale ne, druhá vlna červencových veder právě přichází. Podle předpovědi meteorologů ale potrvá jen několik dnů, potom se ochladí na příjemných dvacet až pětadvacet stupňů Celsia.