Cyberjaya. Pokus Malajsie o Silicon Valley

koláž, Malajsie a IT

koláž, Malajsie a IT Zdroj: kolaz E15, foto profimedia

Když americký prezident Barack Obama přede dvěma týdny navštívil jihovýchodní Asii, jednou z jeho zastávek byla Malajsie. Kromě hlavního města Kuala Lumpuru navštívil také město s podivným jménem Cyberjaya. Jméno města ne náhodou evokuje science fiction – malajsijská Cyberjaya je pokusem o asijské Silicon Valley.

Podobných snah vytvořit technopolis, kde by vznikaly technologie budoucnosti, je v Asii mnoho. Většina z nich však po počátečním nadšení končí jako jakýsi levný „záložní disk“ globálních firem.

Cyberjaya byla uvedena do provozu s velkou slávou v roce 1999. Měla se stát místem, kde budou mít své pobočky ti největší hráči a kde se bude soustřeďovat vývoj nových technologií. To první se díky velkorysým daňovým prázdninám vládě povedlo – v lesklých budovách propojených dobrou infrastrukturou si pronajali prostory mezi jinými i Dell, Hewlett-Packard nebo IBM.

Problém je v tom, že nápad vytvořit asijské Silicon Valley dostalo více tamních politiků. Nejznámějším z nich je pravděpodobně indické technologické centrum v Bangalore. Další jsou pak Science Park v Singapuru, Science City v Jižní Koreji, Technologický park v Hsinchu na Tchaj-wanu nebo hongkongský Cyberport.

Malajsijská média u příležitosti Obamovy návštěvy psala, že už v roce 2020 se Cyberjaya stane asijským Silicon Valley a že v průmyslové zóně sídlí už 800 ICT firem a 43 nadnárodních korporací. Je tu šest vysokých škol a za dva roky bude mít město založené na místě palmových plantáží 100 tisíc obyvatel. I studenti IT v Kuala Lumpuru mají jasno: obživu budou hledat v Cyberjaya.

Mělo to být místo vývoje a objevů, zatím slouží spíše jako záloha západních firem

Multimedia Super Corridor o rozloze 28 kilometrů čtverečních, na jehož území Cyberjaya leží, rozhodně není neúspěšným projektem. Zároveň ale nenaplnil vložená očekávání. Nestal se místem, kde vznikají nové objevy, ale spíše zónou, kde si západní firmy levně outsourcují procesy, které nevyžadují příliš kvalifikovanou, zato však početnou pracovní sílu. K tomu došel ve své studii z loňského roku Daniel Brooker z Univerzity ve Wellingtonu.

Ve své práci, kterou otiskl také v odborných časopisech, píše o fenoménu „silikonizace Asie“. Podobný proces jako v Malajsii se odehrál předtím v případě indického Bangalore, jež se stalo lokalitou číslo jedna pro IT outsourcing. Podle Brookera není Cyberjaya prvním a zdaleka ani posledním neúspěšným pokusem napodobit model kalifornského města vynálezů.

Jednou z chyb, kterou malajsijská vláda podle Brookera udělala, byl samotný návrh města. Výzkumné týmy špičkových vynálezců-vizionářů bývají skupinkami o několika osobách. Projektanti v Cyberjaya postavili rozlehlé skleněné budovy určené pro stovky lidí.