Cyklostezky od Berouna vedou po stopách českých králů

Po stopách českých králů je název sítě cyklostezek, které v dohledné době u Berouna vzniknou nebo je budou upravovat.

Dotace z krajského úřadu na vybudování nových cyklostezek a na úpravu těch stávajících v Berouně a okolí jsou nyní jedinou brzdou. Regionální rada kraje má berounský návrh k dispozici už od listopadu. Výši požadované dotace a to, zda je opodstatněná, krajští radní posoudí 8. června.

Jde o Kozla i o lávku

Radnice potřebuje na prohloubení cykloturistické infrastruktury dvaatřicet milionů korun. „Nyní je ve hře zejména dosud nedokončený úsek mezi osadou Kozel a Srbskem, pak stezka podél Litavky z Berouna do Králova Dvora a kromě jiného lávka přes řeku v Berouně Na Ptáku,“ vysvětlila městská architektka Dana Vilhelmová.

Lávka má přemostit Berounku namísto plynovodu. „Musí být nad stoletou vodou a od nájezdu k nájezdu bude měřit 157 metrů. Na stavbu půjde podstatná část peněz,“ upřesnila Vilhelmová strategický bod chystané cyklostezky. Ta cykloturistům otevřela dveře do nedostupného území, kterým pro cyklisty okolí Berounky proti proudu reky od města je.

Žíla na Křivoklátsko

Zatímco podél reky po proudu od Berouna vede asfaltová stezka sjízdná i pro bruslaře, směrem opačným, tedy proti proudu, spojení s Křivoklátskem prakticky neexistuje.

Vydat se na kole po silnici z Berouna pres Hýskov a Nižbor do Křivoklátských lesů je nebezpečné. Jiná cesta než frekventovaná silnice mezi skalnatými kopci a řekou není, když připustíme, že serpentýny přes Zdejcinu jsou už trochu z ruky.

Plánovaná stezka po druhém břehu řeky do křivoklátského regionu přiblíží cykloturistům město, které je pro ne na kole jinak nedostupné.

„Projektově se připravuje cyklostezka včetně lávky přes Berounku v Hýskově i cyklostezka v Nižboru, která propojí Nižbor a Hýskov. Projekt loni krajský úřad finančně podpořil,“ uvedl středočeský hejtman David Rath (ČSSD), který na krajském úřadě vystřídal vládu ODS až po schválení dotace.

Obavy, že jeho vedení úřadu tok peněz do cyklostezek zastavilo, popřel. „Síť cyklostezek v kraji je v porovnání se západní Evropou nedostatečná. Budeme podporovat vznik bezpečných cyklostezek, po kterých budou lidé jezdit do zaměstnání, za nákupy, kulturou, vzděláním a ke stanicím veřejné dopravy,“ řekl hejtman Rath.

Veřejné cyklostezky, kterými se rozumí stezky pro dopravu za veřejnými službami, jsou dotované z jiného fondu než podpora cestovního ruchu. Do něho spadají stezky cykloturistické.

Téma naleznete v aktuálním vydání berounské Sedmičky