Darwinovu cenu za kuriózní smrt získal Australan za "planking"

Planking

Planking

Darwinova cenu za nejkurióznější úmrtí v uplynulém roce putuje do Austrálie. Získal ji mladík, který se zřítil z balkónu při takzvaném "plankingu" - nové internetové zábavě, při níž se lidé pokládají rovně jako prkno na nezvyklé nebo nebezpečné místo a fotí se při tom. Australan tak naplnil kritérium pro udělení Darwinovy ceny, která je podle oficiálních stránek DarwinAwards.com oceněním pro jednotlivce, kteří "se zasloužili o obohacení genofondu lidstva tím, že se z něj vyřadili".

Dvacetiletý Australan se loni v květnu rozhodl pro „planking“ v sedmém patře hotelu v Brisbane. Natáhl se na zábradlí balkónu a jeho přítel ho měl vyfotografovat. Mladík ale neudržel rovnováhu a při pádu přišel o život.

Australan tak splnil podmínky pro ocenění, že pro získání ceny je třeba skutečně výjimečného a neuvěřitelného selhání soudnosti kandidáta, který přitom musí být jasného úsudku. Cenu tedy nemohou dostat duševně nemocní a děti do šestnácti let. Událost, za kterou se cena udělí, musí být ověřená.

Dalším adeptem na získání ocenění pojmenovaného po evolučním biologovi Charlesi Darwinovi byl v roce 2011 například americký motorkář, který se v New Yorku účastnil protestní jízdy proti povinnému nošení přileb při jízdě na motocyklu. Během jízdy ze stroje spadl na hlavu a zemřel; podle lékařů by mu helma pravděpodobně zachránila život. Mezi kandidáty byli i britští zloději mědi, kteří zemřeli při pokusu ukrást elektrické kabely, které byly pod proudem.

Darwinova cena putuje lidem, kteří sami sebe kuriózně eliminují z genofondu lidstva

Příběhy lidí, kteří si sami sobě přivodili kuriózní smrt neuvěřitelně hloupým způsobem, zpočátku kolovaly jen prostřednictvím e-mailů a vyprávění. V roce 1993 je americká bioložka Wendy Northcuttová začala sbírat a později založila web www.DarwinAwards.com, na němž se ceny udělují. Hlavním principem ceny je předpoklad, že lidská hloupost, která způsobí smrt svému nositeli, je dána geneticky a v duchu Darwinovy teorie přirozeného výběru se tak tento nebezpečný gen odstraňuje.

V roce 2007 ocenění putovalo i do Česka. Získali ho zloději kovů, kteří na Kladně kradli železné nosníky, čímž způsobili zřícení střechy haly někdejších válcoven. Dva zloději přitom přišli o život, další čtyři skončili v nemocnici.

Podle ocenění za kuriózní smrt vznikl v roce 2006 i film Darwinovy ceny s Josephem Fiennesem a Winonou Ryderovou. Ve snímku se objevily nejznámější případy cen - například muž, který se zabil pádem z okna, když se snažil ukázat svým přátelům, že sklo v okně se nedá prorazit. Ve filmu se objevila i známá historka o muži, který si na auto namontoval proudový motor z letadla, a zabil se, když s autem vzlétl a narazil do skály - podle stránek DarwinAwards.com ale k této události ve skutečnosti nedošlo, byť získala „čestnou Darwinovu cenu“.