Den se Sedmičkou v Kutné Hoře. Co se dá stihnout a za kolik?

Sedmička zjišťovala, kolik utratí babička a dvě děti na výletě při prohlídce historické Kutné Hory. Bude to moc, nebo ještě přijatelné?

Libuše Zelenková z Třebestovic byla v Kutné Hoře naposledy před třiadvaceti lety.

„Počítám, že bychom i s jídlem mohli utratit tak tisíc korun,“ říká Zelenková, která se s vnukem Adamem a jeho kamarádkou Sárou vypravila společně se Sedmičkou znovu poznávat město, které patří do světového kulturního dědictví. Výpravy se jako pozorovatel účastní i zástupce České centrály cestovního ruchu.

Nechci slevu zadarmo

První kroky krátce po deváté ráno míří do informačního centra.

„Ohromně ochotná slečna, všechno víme,“ mává mapkou paní Zelenková a míří na Hrádek k prohlídce stříbrných dolů. Jenže v létě mají otevřeno až od deseti hodin. Výletníci proto protahují kroky k Chrámu svaté Brabory, který je ohromí svou architekturou.

Sousední kaple Božího těla nabízí zvýhodněné vstupné pro dospělého za sto korun a děti za šedesát, přičemž v balíčku lístků jsou vedle kaple ještě Vlašský dvůr a kostel Jana Nepomuckého.

Kdo by odolal výhodné nabídce. Jenže ve Vlašském dvoře Zelenková zjistí, že jako důchodce má nárok na slevu, takže by je oddělená návštěva všech tří objektů vyšla úplně stejně. V tuto chvíli naše trojice utratila 330 korun.

Pochvala průvodkyni

Návštěva stříbrných dolů je možná až ve čtvrt na jednu. Proto Zelenková velí k obědu. Restaurace nabízejí přijatelnou cenu, jenže tu pak dorovnávají drahými nápoji. Za tři smažené sýry, z toho dvě dětské porce a nealko pití, trojice zaplatila 279 korun.

Po devadesátiminutové exkurzi vychází z dolu uondaná Libuše Zelenková.

„Nohy mi těžknou z těch schodů, ale zvládla jsem to,“ říká s úsměvem a zve děti na zmrzlinu. Společně pak míří na Vlašský dvůr.

Tady je uchvátila průvodkyně. „To je radost tu paní poslouchat,“ říká Zelenková a pod vlivem zážitku si zaplatí vstup do muzea v podzemí Vlašského dvora. To nabízí odhalení tajemné tváře Kutné Hory. Pavel Macek z České centrály cestovního ruchu však nad tím trochu vrtí hlavou.

„Muzeum mnohem víc slibuje, než dává. Ovšem taková expozice by v Praze byla dvakrát tak drahá,“ říká Macek.

Linkový autobus převáží turisty za třicet korun do Sedlce na Kostnici. Mezisoučet včetně oběda činí 972 korun.

Také děti byly spokojené

V půl páté odpoledne je Kostnice poslední zastávkou.

„Být tu jeden den je málo a na dva dny zase nejsou peníze,“ hodnotí výlet Libuše Zelenková. Ovšem jako každá babička neodolá prosbám a jde s dětmi na bobovou dráhu. Sára se pak chlubí suvenýry. Stříbrné groše, tolar, turistická známka a pohled dohromady za 150 korun.

Závěrečný účet? Výletníci bez cesty celkem utratili 1342 korun.

Pavel Macek z turistické centrály Kutnou Horu chválí. „V Praze se na památkách mnohem víc vydělává. Tady cítím spíš snahu potěšit turistu. V Praze je to podnikání, tady patriotismus,“ tvrdí Macek.