„Dnešní děti chtějí vyzkoušet všechno“

Dnešní patnáctiletí jsou více otevření, informovanější, více diskutují než předchozí generace a nebojí se vyjádřit svůj názor. Podle Martiny Škapové z oddělení sociálně-právní ochrany dětí z hranického městského úřadu chtějí současné děti stejně jako každá generace všechno vyzkoušet.

Řešíte často případy opilých, těhotných a drogově závislých náctiletých?

Při kontrolách v restauracích narazíme na opilé děti do patnácti let zcela výjimečně. Oni popíjejí alkohol spíš někde zašití v parku. Případ chlapce závislého na marihuaně jsme řešili naposledy v roce 2005. Mnozí marihuanu podceňují, ale tato droga může nastartovat problémy psychického rázu a je vstupenkou k dalším závislostem.

Změnily se hodnoty dnešních patnáctiletých ve srovnání s dřívější generací?

Obrovskou roli hrají v jejich žebříčku peníze. Hodně záleží na rodičích, kteří jsou pro děti vzorem. Ve třídách se děti kastují podle oblečení, auta, kam kdo jede na dovolenou. Spolužáci, kteří chodí v oblečení od Vietnamců, jsou označování za „socky“. Když má ale dítě svůj styl, prosadí se a zařadí i v oblečení ze sekáče. Rozdíly v životní úrovni náctiletí těžko zvládají.

Jaký mají vztah děti k rodičům?

V těchto vztazích je dnes víc otevřenosti, než zažívala naše generace. Děti si musely zvyknout na to, že rodiče na ně přenášejí víc odpovědnosti. Rodiče dnes mají na děti méně času, na druhé straně jsou však tací, kteří dokážou sladit své zájmy, a to je pozitivní. Dřív rodiče dělali na zahradě, stavěli chatu a brali to tak, že se věnují dětem.