Do boje s nemocemi: nová onkologie a jednodenní chirurgie

Onkologie se přesune do nové budovy na Lochotíně. Privamed staví pavilon jednodenní chirurgie.

Je to, jako když vám hodí záchranný kruh do bazénu plného žraloků. V Plzni, kde je největší výskyt nádorových onemocnění na celém světě, bude už příští rok stát nové Onkologické centrum. Včetně přístrojů přijde asi na miliardu korun. Obrovský kolos, za který fakultní nemocnice zaplatí 660 milionů korun a vybavení ji vyjde na dalších 360 milionů, by měl už příští srpen přijímat pacienty. A bohužel o ně určitě nebude mít nouzi.

Nejvíc rakoviny? V Plzni!

Už teď Fakultní nemocnice ročně zaeviduje dva tisíce nových onkologických pacientů. Což je nejvíc v republice. „Meziroční nárůst počtu nových pacientů s rakovinou je asi dvouprocentní. Plzeňský kraj nevede v mnohých onkologických onemocněních před ostatními kraji jen o centimetry, ale doslova o celé koňské délky,“ upozornil primář onkologického oddělení Jindřich Fínek. Česká republika patří ve výskytu zhoubných nádorů mezi celosvětové špičky. Plzeňský kraj v tomto smutném hodnocení nad zbytkem republiky vítězí. Proč tomu tak je, lékaři netuší. „Když máme celorepublikový průměr osmdesát dva nových nemocných s kolorektálním karcinomem (rakovina tlustého střeva) a my jich v Plzni máme sto dva, tak to svědčí o tom, že to není žádná statistická chyba. Tady se prostě něco děje a my nevíme co,“ varuje Fínek. Vliv na to může mít kvalita stravy, životní styl, pitná voda, výskyt radonu v zemi a řada dalších faktorů. „Kupujeme si potraviny, které jsou pod jejich výrobní cenou,“ myslí si primář.

Přístroje za 200 milionů

Onkologický pavilon, který se staví v lochotínském areálu pod hydrometeorologickým ústavem, zajistí lékařům propojení s ostatními medicínskými obory nemocnice, například s chirurgií nebo s gynekologií a nabídne i moderní prostředí. Pacientům přinese větší lůžkovou kapacitu a také zkrácení čekací doby třeba na lineárním ozařovači, který je při léčbě zhoubných karcinomů zásadní. „Ty jsou totiž nyní dva, ale jejich počet by se měl v nové budově zvýšit nejprve na tři, časem by měl přibýt i čtvrtý,“ slíbila ředitelka fakultní nemocnice Jaroslava Kunová. Na zahájení léčby se nyní čeká dva měsíce, i když je lineární ozařovač v permanenci od rána do pozdního večera. V novém pavilonu se čekání zkrátí. Práci tu onkologům ulehčí osm moderních přístrojů za devadesát šet milionů korun. „Onkologie pořídí nový mammograf, dva moderní ultrazvuky, rentgenové C-rameno, multifunkční endoskopický chirurgický systém či pojízdný rentgen pro operační obory a intenzivní péči o nemocné,“ vyjmenoval Jiří Ferda z radiodiagnostické kliniky. Za dalších devadesát tři milionů korun nakoupí přístroje i fakultní traumacentrum. „Například dva skiagrafické přístroje s přímou digitalizací poskytnou lékařům velmi rychle kvalitní snímky pacientů s vážnými mnohočetnými poraněními bez nutnosti polohování nebo překládání zraněných,“ popsal přednosta radiodiagnostické kliniky Boris Kreuzberg. Dalším novým přístrojem pro traumatologii je rentgenové C-rameno, které rotuje kolem pacienta a poskytuje trojrozměrné zobrazení. Lékaři pořídí také moderní ultrazvuk pro urgentní vyšetření vnitrobřišního krvácení.

Pět nahoru, tři dolu

Práce na nové onkologii začaly koncem loňského roku. Zatím je hotová hrubá stavba, která stála téměř čtvrt miliardy korun. Pavilon bude mít tři podzemní a pět nadzemních podlaží. Také dojde k navýšení kapacity pracoviště o jednu třetinu z nynějších šedesáti pěti na devadesát lůžek. Centrum bude sloužit jako komplexní onkologické centrum pro Plzeňský a Karlovarský kraj.

Novinka v Privamedu

Více než sto milionů korun bude stát nová budova jednodenní chirurgie, kterou ve svém areálu staví městská nemocnice Privamed v Kotíkovské ulici. Pacientům nabídne několik odborných ambulancí, dva operační a jeden zákrokový sál. „Hlavní náplní budou různé laparoskopické, endoskopické či artroskopické výkony,“ uvedl lékařský ředitel nemocnice Václav Čepelák. Pacienti odejdou domů okamžitě, nebo tu zůstanou jednu noc. Bude zde k dispozici šestnáct lůžek na osmi pokojích.