Do Česka vstupuje světová kybernetická zásahová jednotka

Zdroj: Archiv Euro

Na českém trhu se chce usadit další rychle rostoucí mladá bezpečnostní společnost, která hodlá využít rostoucího zájmu o tuto oblast nejenom ze strany firem, ale i státu. Tentokrát jde o firmu FireEye, která teprve koncem loňského roku vstoupila na newyorskou burzu. Díky IPO a dodatečnému uvolnění dalších akcií před pár dny společnost získala kapitál ve výši 1,2 miliardy dolarů na expanzi po celém světě.

„Chceme masivně investovat v Evropě,“ vzkazuje na dotaz E15.cz Paul Davis, viceprezident FireEye pro Evropu, Blízký východ a Afriku. „Máme v plánu stát se významným globálním hráčem a tím se staneme díky investicím na jednotlivých trzích.“ FireEye už vybudoval silné zázemí v Rumunsku, Maďarsku a Polsku a nyní se chce více zaměřit právě na Česko a Rusko.

Podle Davise by se konkurenční bezpečnostní firmy měly začít obávat. „Máme technologii, která mění hru a firmy kolem začínají být znepokojeny,“ tvrdí sebevědomě. FireEye skutečně v posledních měsících zaznamenává solidní úspěchy a toto tvrzení firma posílila díky lednové akvizici společnosti Mandiant (více v našem dřívějším textu).

U zásadních odhalení

Mandiant se mimo jiné specializuje na poskytování zásahových kybernetických týmů, které hasí vzniklé problémy v počítačových infrastrukturách. Odborníci z Mandiant například odhalili hackery sponzorované čínskou vládou a pomáhali při zásazích v sítích firem jako Sony, Google, Intel, New York Times, NASDAQ či u amerického Fedu. Mandiant zároveň školí americké tajné služby a kybernetické forenzní týmy.

„V Evropě chceme růst tak rychle, jak rychle zvládneme najímat lidi,“ tvrdí viceprezident Mandiant pro celosvětové prodeje Greg Enriquez. „V současné době mimo jiné pracujeme s evropskými vládami a otevřeli jsme centrální kancelář v Polsku, ze které budou aktivity v regionu řízeny.“

FireEye odhalila čínské vládní hackery a zasahovala v sítích Sony, Googlu, Fedu a dalších.

Pod Polsko bude spadat i Česko, kde prozatím FireEye zaměstnává dva lidi a navazuje vztahy s lokálními partnery, přes které chce realizovat drtivou většinu svých obchodů. S českou vládou prozatím společnost v diskusi není, v nejbližší době se ale na takové kroky chystá. „Ze strany státu vidíme rostoucí zájem o tuto problematiku.“

„Rozhodně počítáme s tím, že naše zásahové týmy budou působit také na zdejším trhu,“ tvrdí Paul Davis. O tom, zda FireEye v Česku kromě čistě obchodních aktivit hodlá vybudovat také například vývojové centrum, firma prozatím mlčí. Jedna R&D laboratoř byla v rámci Evropy otevřena v Německu. Z celkových dvou tisíc zaměstnanců jich na zdejší region připadají dvě stovky.

Miláček investorů

FireEye patří do skupiny mladých bezpečnostních společností, o které je mezi investory nemalý zájem. Akcie společnosti od vstupu na newyorskou burzu NASDAQ vyrostly o více než 122 procent a firma má nyní tržní kapitalizaci přes 11 miliard dolarů. Ve Spojených státech jde o veliký a skloňovaný pojem, jehož úspěch chce vedení přenést také do Evropy a dalších kontinentů. Mnozí investoři například tvrdí, že investovat do FireEye je příležitost, která se opakuje pouze jednou za několik let.

FireEye se kromě zásahových jednotek soustředí na technologii, která nepopisuje již známé typy útoků, ale automaticky se snaží odhalovat ty neznámé (například skrze virtuální prostředí). V posledním roce firma tímto způsobem objevila 100 nových odhalení denně. Společnosti a státní instituce údajně čelí v průměru útoku každé 1,5 sekundy. „Do Česka letos přijde nová vlna kybernetických útoků,“ myslí si Jason Steer, ředitel FireEye pro bezpečnostní strategie.

„Pro mnoho útočníků je v současné době najít správný nástroj podobně složité, jako si zajít do supermarketu nakoupit,“ navazuje Steer. Mnoho útoků má finanční motivaci. FireEye například registruje největší zájem útočníků o Spojené státy, Jižní Koreu, Kanadu, Japonsko a Německo. „To jsou samé procesory, chytré telefony, tablety a nové technologie. Proč něco vynalézat, když to lze ukrást?“ vysvětluje Steer.

O odhalování nových typů útoků se každopádně nesnaží pouze FireEye, do hry vstupují také další firmy. Třeba Cisco, které si pro tyto účely za 2,7 miliardy dolarů koupilo společnost Sourcefire a také české Cognitive Security. Více o nich s Michalem Pěchoučkem v pořadu Connected.