Do Londýna se stahují inovátoři, „silikonový kruháč“ už nevyvolává posměch

Londýnský Old Street Roundabout, přezdívaný "Silikonový kruháč"

Londýnský Old Street Roundabout, přezdívaný "Silikonový kruháč" Zdroj: CC BY-SA 2.0: Jack Torcello

Okolo kruhového objezdu v londýnské ulici Old Street se začíná psát nová kapitola hospodářských dějin britské metropole. Z kavárenských diskusí místních nadšenců se zrodilo technologické centrum, které si zaslouží pozornost i vedle slavného Silicon Valley, píše agentura Bloomberg.

V kancelářích obklopujících kruhový objezd, které vznikly převážně přestavbou nepoužívaných skladů, se nyní tísní přinejmenším 300 technologických start-upů, které doufají, že se svým nápadem dokážou prorazit na světovém trhu. Díky koncentrace mladých nadšenců v tak malé oblasti si místo vysloužilo „Silicon Roundabout“, tedy Silikonový kruhový objezd.

Z původně nelichotivého označení se ale pomalu vytrácí ironie, protože do čtvrti se stehují zavedení technologičtí hráči. Nedaleko kruhového objezdu nedávno Google otevřel Campus London, jakousi otevřenou akademii pro technologické nadšence, která nabízí jak vzdělávání, tak podmínky pro snazší rozjezd podnikání.

Po Googlu nyní následují další velikáni jako Microsoft či Cisco. Amazon nedaleko kruhového objezdu otevřel své vůbec první vývojové středisko mimo USA. Britská vláda odhaduje, že tento dříve pustý kout Východního Londýna dosud přilákal přes 1300 digitálních a mediálních firem.

Pomalý start

„Silikonový kruháč“ měl nejprve velmi pomalý rozjezd, jak ilustruje příběh jednoho z nejstarších místních podniků. V roce 2004 se podařilo Actonovi Smithovi přesvědčit investory, aby mu poskytli peníze na vývoj online počítačové hry. Za tři roky jeho firma Mind Candy utratila pět milionů liber, aniž by se dokázala prosadit. V roce 2008 Mind Candy málem zbankrotovala.

Pak se vše zlomilo. Nový projekt Moshi Monsters, webová stránka za měřená na děti, které si na ní mohou pořídit a chovat virtuální stvoření, uspěl. Svého mazlíčka si už na webu vytvořilo 75 milionů návštěvníků a noví investoři do Mind Candy vložili 12 miliard liber.

Náhrada za City?

S růstem okolo Old Street silně kontrastuje vytrvale ponurá nálada v nedaleké City. Pět let od vypuknutí světové finanční krize jsou místní kancelářské budovy po večerech jen spoře osvětlené, dříve plné obří kanceláře zejí prázdnotou. Finanční služby, které od 80. let táhly britskou ekonomiku, jsou na sestupu. Mezi léty 2008 a 2011 jejich podíl na hrubém domácím produktu země spadl o více než deset procent na 9,4 procenta.

Britská vláda nyní doufá, že novým motorem hospodářství by se mohly stát technologie. „Hlavními zdroji růstu byly v uplynulých deseti letech stavebnictví, finanční služby, zadlužování domácností a vládní investice,“ řekl Bloombergu Rohan Silva, poradce premiéra Davida Camerona. „Ekonomiku musíme postavit na mnohem pružnější základy: biotechnologii, zelené a digitální technologie.“