Do skanzenu z televizní pohádky

Vánoce postaru a v předstihu oslaví v zubrnickém skanzenu, kde točili vánoční pohádku Dešťová víla.

Lidé, kteří se vypraví v následujících dnech o víkendu do Zubrnic, určitě nebudou litovat. Zažijí totiž pravé staročeské svátky. V sobotu zazpívá koledy folklorní soubor Dykyta z Krásné Lípy. Teplické divadlo Krabice přiveze a zahraje první víkendový den zimní příběh, v neděli postaví „Živý betlém“ Divadlo V Pytli.

„Také letos provoní světničku vánoční pečivo. Děti si vyrobí drobnou ozdůbku, jejich rodiče třeba inspiruje zdobení perníčků a výrobky z Vizovického pečiva.

Dárky můžou návštěvníci vybírat u řezbáře, včelaře, keramiku a spoustu drobností zakoupí i v historickém vesnickém obchůdku,“ zvou pracovníci skanzenu v Zubrnicích.

Vznikal od poloviny sedmdesátých let minulého století jako poslední skanzen v republice. Podnětem byla záchrana zubrnického kostela sv. Maří Magdaleny. První stavbou přenesenou do Zubrnic ze Střížovic u Ústí nad Labem byla v roce 1977 barokní studna pocházející z roku 1695.

Na konci sezony v roce 1988 ve skanzenu zpřístupnili zemědělskou usedlost 61, roubenou patrovou budovu, která je částí komplexu staveb připomínajících život a práci lidí na hospodářské usedlosti. Postupně se otevřely další objekty, starý vesnický obchod, sušárna ovoce, kostel, škola a vodní mlýn v Týništi.

V zubrnickém skanzenu pořádají akce spojené se starými českými tradicemi, jako jsou například masopust či stavění májky. Návštěvníky oblíbenými jsou Zubrnický májový jarmark i Podzim na vesnici, zatím poslední velkou akcí byly Vepřové hody koncem listopadu. Školy mohly využít adventní prohlídky skanzenu, který vyhledávají i filmaři.

Ústečanky v pohádce

O prázdninách 2009 tam natáčel Milan Cieslar pohádku „Dešťová víla“, kterou uvede Česká televize v premiéře 27. prosince. Dešťová víla Lenka Vlasáková potrestá lidi za to, že myslí jen na peníze a láska a dobro tak mizí.

V pohádce si zahrála Ústečanka Eva Šlégrová. V místním tisku se dočetla, že se bude v Zubrnicích natáčet a že tvůrci hledají komparzisty. S kamarádkou Dášou Škvárovou a dalšími asi třiceti zájemci se v zubrnickém hostinci procházela v dobovém obleku. Obě ženy dostaly roli vesničanky. Eva Šlégrová nosí během pohádkové zabíjačky mísy jitrnic. Neochutnala ani jednu.

„S Dášou jsme natáčely asi čtyři dny. V Zubrnicích i v kostele v nedalekém Levíně. Mám nádherné zážitky. Všichni herci se k nám chovali, jako bychom mezi ně patřily. Lenka Vlasáková byla moc milá, ráda jsem si popovídala se Simonou Stašovou, jen Miroslav Donutil mně připadal trochu odtažitější, ale je to pan Herec a naprostý profesionál,“ vzpomíná Eva Šlégrová. Pohádku viděla v kině, potom na DVD a letos se na ni bude dívat v televizi. „Je to hezká a příjemná pohádka,“ říká.

Eva Šlégrová plánuje, že do zubrnického skanzenu pojede nasát vánoční atmosféru a naladí se na sváteční chvíle.

VÁNOCE V ZUBRNICÍCH

Soubor lidové architektury

* Sobota 10. a neděle 11. prosince, od 9.30 do 16.00 hodin

Součásti akce:

- Výroba ozdob z perníku a vizovického pečiva
- Výroba a prodej vánočních ozdob
- Výroba a prodej rozličných výrobků z tradičních materiálů
- Výzdobu historické školy připravily děti z kroužku Zubrnického instruktora a děti ze školních programů ve skanzenu

Sobota: vystoupení folklorního souboru Dykyta z Krásné Lípy v kostele, divadelní soubor DRAK při SŠZ Ústí nad Labem s vánoční pohádkou ve stodole

Neděle: loutkové divadlo Antonína Štěrby SKALÁČEK z Tisé s pohádkou „Honza, čert a kašpárek“, divadlo V PYTLI z Hrobu s živým betlémem ve stodole

- Program pro děti

Akce v jednotlivých místech:

* Hospůdka Zdobení perníčků, výroba vizovického pečiva

* Světnice roubenky č. p .61, ochutnávka staročeských vánočních jídel, pouštění lodiček, výroba slaměných ozdob, výstava lidových betlémů

* Stodola

Sobota: divadelní soubor DRAK při SŠZ Ústí nad Labem s vánoční pohádko
Neděle: divadlo V PYTLI z Hrobu s živým betlémem

* Kostel

Sobota: vystoupení folklorního souboru Dykyta z Krásné Lípy

* Historický vesnický obchůdek, prodej dárečků a upomínkových předmětů