Do uzlů lidé vkládají svá dobrá přání

Jakmile se člověk začne zaplétat do tématu o uzlech, vyjde najevo, kolik významů mají běžná slova zavázat, omotat či třeba upoutat. Je to napínavé tajemství.

Jaký je v čínštině rozdíl mezi slovy uzel a štěstí? Sice se jinak píšou, ale výslovnost mají stejnou. Proto lidé do uzlů vkládají svá dobrá přání. Dělá to i jedenatřicetiletá Iva Czyžová z Českých Budějovic. Dokonce o své neobvyklé zálibě napsala učebnici.

Jak se člověku přihodí, že uzly natolik připoutají jeho pozornost? Vždycky mě zajímaly výtvarné techniky. Pocházím z rodiny výrobců hraček a pak jsem se hodně věnovala vystřihovánkám. Ty jsou nyní velmi v módě, třeba jako šablony na zdobení textilu, cukroví nebo bytové dekorace. Číňané vynalezli papír, takže jsou i mistři vystřihovánek.

Mluvíte o Číně a nůžkách. To byla vaše cesta k uzlům? Začala jsem kvůli vystřihovánkám „googlit“ na internetu - mimochodem k virtuálním cestám do Číny doporučuji dobrý antivirový program - a objevila uzly. Začaly mě zajímat, ale v českých knihovnách jsem nenašla nic, podle čeho bych se mohla tomuto umění učit. Zbyly mi zahraniční zdroje. Obecně se i jiné řemeslné techniky potýkají s nezájmem nakladatelů a nedostatkem českých autorů. Pro nakladatelství je nejjednodušší koupit překlad osvědčených zahraničních hobby knih.

Vaši knihu vydalo letos nakladatelství Grada. Jaké obzory čtenářům otvíráte? Nechci konkurovat sinologům, v Číně jsem nikdy nebyla a ani čínsky neumím. Povoláním jsem stavař, což se odráží v mém zájmu o různé techniky vyžadující logiku a prostorovou představivost. Uzly mohou člověka obohatit o nahlédnutí do jiné kultury s odlišnou estetikou, historií a přístupem k životu. Výhodou je, že nejsou náročné ani drahé.

A mají hlubší smysl. Právě jejich symbolika je to, co mě kromě estetického hlediska zajímá. Je asi dvanáct základních uzlů, přičemž slovo uzel má v čínštině stejnou výslovnost jako slovo štěstí. Číňané rozeznávají pět různých druhů štěstí, je tedy třeba své přání co nejpřesněji formulovat - tedy vědět, co vlastně chci. To je poučné, stejně jako třeba to, že nemají uzel pro lásku. Podstatnější je pro ně spokojené manželství. Mnohá domlouvali předem s ohledem na ekonomické zajištění rodiny.

Místo lásky peníze? Je zajímavé, že na rozdíl od západních kultur zdůrazňujících skromnost Číňané otevřeně přiznávají, že ke spokojenému životu jsou zapotřebí kromě štěstí a zdraví také hmotné statky, dobří přátelé či společenské a pracovní postavení.

sou i další zvláštnosti? Existují jen dva uzly, které mají odlišný rub a líc. Jeden symbolizuje úspěch a druhý se označuje jako uzel dobrých skutků. To mi připadá přesné.

O jaké je největší zájem? Uzly mají tu výhodu, že všechny znamenají něco pozitivního. V dnešní době člověk potřebuje jakoukoli dotaci pozitivní energie. Různé ochranné amulety nosili lidé odnepaměti. Mám internetový obchod a občas chodím na různé řemeslné trhy, třeba 19. prosince budu opět v českobudějovickém Domě u Beránka. Díky tomu vím, že nejvíc lidé chtějí uzly symbolizující peníze, prosperitu a takzvané jetelíčky, které mají podobný význam jako čtyřlístky pro štěstí. A mám zkušenost, že většinou výrobky samy osloví toho, ke komu se hodí.

A fungují? Já osobně věřím spíš tomu, jaká přání do nich lidé vkládají. Je to princip vědomého ovlivňování podvědomí. Když si člověk pořídí talisman, kdykoli se na něj podívá, připomene si, za jakých okolností ho získal. Kdo si vybere třeba předmět, který by měl zaštiťovat rodinu, vždy si uvědomí, že měl tehdy takové přání. Připomene si je a udělá něco pro jeho naplnění.

Uzly lze vázat jen ručně, stroje na ně neexistují. Umí už Češi docenit ruční práci? Absolutně ne, ale lepší se to. Lidé už jsou odvážnější a víc ochotní být každý sám za sebe. A svoji individualitu nevyjádří věcmi ze supermarketu, ale originálem nebo výrobky z malých sérií. Komerčními věcmi, které nemají hlubší duchovní přesah a existují jen proto, aby zaplnily prázdné místo, už lidé začínají být přesycení.

Knížku o uzlech jste napsala během mateřské dovolené. Co chystáte teď? Už delší dobu kombinuji uzly s technikou drátování, protože tím můžu jejich zdobnost i význam rozšířit. Takže příští knihu chystám s kolegyněmi o drátování. Tato technika pochází ze Slovenska a líbí se mi, že tak dobře ladí s čínskou tradicí. Svět je provázaný.