Do Varů přijíždí Karel IV., král český a císař římský

Karel IV. se vrací do města, setkat se s poddanými. Posledních dvacet let jezdí pravidelně.

Od dob, kdy skutečný jedenáctý český král vyrazil z královského hradu Loket na lov ve svých lesích, aby jej pronásledovaný jelen zavedl až k místům, kde divoce vystřikovala horká voda do vzduchu, uplynulo přes šest a půl století.
Od té doby se začal panovník a zakladatel města Karlovy Vary ve zdejších ulicích a kolonádách objevovat pravidelně až od roku 1990. Vždy při zahájení lázeňské sezony.
„Myslím, že poprvé se v náznaku objevil odkaz na Karla IV. v průvodu v roce 1858, kdy se v září odehrály třídenní velkolepé oslavy pětistého výročí založení města. Městem procházel také slavnostní průvod a staré veduty ukazují, že v průvodu byl nesen i prapor, na němž bylo písmeno C a číslice IV,“ vysvětluje historik Stanislav Burachovič.
Velice důstojné oslavy k založení města se pak odehrály o sto let později. Program k oslavám se konal prakticky po celý rok a jednou z akcí byla i inscenace, v níž se Karel IV. objevil. Následovala desetiletá pauza.
Až v roce 1968 se k zahájení sezony konal historický průvod v podobě, v jaké se odehrává dnes. Slavnosti pod dohledem panovníka se odehrály i v následujícím roce, ale to se král se svitou objevil na kolonádě na dlouhá léta naposledy.
„Pak to soudruzi zakázali se zdůvodněním ve smyslu, že jde o nevkus a kýč připomínající doby buržoazie,“ vybavuje si Burachovič.

Karel IV. mezi svými

Letos poprvé od začátku 90. let zajišťují průvod Karla IV. zdejší lidé. Konkrétně Spolek šermířů Savioli. V čele průvodu pojede na koni Karel IV., v rámci jeho svity s ním pojede dalších pět okostýmovaných jezdců. Tolik koní v průvodu nebylo v minulých letech k vidění. Na svou korunovaci českým králem jel Karel IV. na bílém koni. Na jakém pojede při oslavách?
„Jádro průvodu tvoří tři skupiny - Savioli, Streix a Memento Vivere. Dále hudebníci ze souboru Páni z Kolína, protože vlastní muzikanty nemáme a v průvodu půjdou také kejklíři ze zdejšího Ohnivého divadla Ignis. Dohromady to bude asi šedesát lidí, všichni v kostýmech,“ přibližuje Aleš Vopelka ze Savioli.
Karla IV. bude představovat veterán historického šermu Jiří Kadeřábek z pražské skupiny Gobaro.
„Vhodný typ pro ztělesnění Karla IV. mezi sebou nemáme. Musí vizáží splňovat představu významného panovníka. Navíc to musí být výborný jezdec, protože jet na koni mezi davy lidí není vůbec jednoduché. To všechno Kadeřábek dokonale splňuje,“ vysvětluje Vopelka.
Mluvčího, který na zastávkách při projíždění městem promluví panovníkovým jménem k lidu, bude představovat Viktor Braunreiter, herec Pouličního divadla, který často vystupuje na Horním hradě, stejně jako Savioli a Ignis, a hradě v Lokti.
„Na koni jezdím dvacet let, odjezdil jsem hodně historických průvodů i v cizině. Při jízdě mezi lidmi záleží jistě na jezdci, ale hodně také na tom, jakého dostane koně. Čistě sportovní koně jsou hodně nabití energií,“ říká Kadeřábek.
Na koních zažil také rytířské turnaje se souboji s dřevci, kdy rytíři jedou proti sobě a jeden druhého se snaží dřevcem vyrazit ze sedla. „To byla navýsost adrenalinová záležitost,“ vzpomíná. Teď ho ale takové souboje nečekají.
Kostým, v němž se představí, má Kadeřábek z půjčovny, protože nechat si vyrobit speciální kostým pro jednu příležitost by bylo velice nákladné.
Vopelka by byl rád, kdyby se za „oficiální“ okostýmovaný průvod přidali během trasy i lidé, kteří se přijdou jen dívat.
„Už jsme několik podobných akcí absolvovali a vždycky bylo pěkné, že se lidé za průvod připojili. Dřív se lidé slavností aktivně účastnili, kdežto dnes jde jen o pasivní přístup. Proto bych byl rád, kdyby se lidé k průvodu Karla IV. připojovali a došli s námi až do ležení. Kostýmy samozřejmě kvůli tomu shánět nemusí,“ říká Vopelka.
Karel IV., čeký král, lombardský král, římský král a posléze císař, arelatský král a hrabě lucemburský z dynastie Lucemburků, projede městem 1. května mezi druhou a čtvrtou hodinou odpolední. Ležení rozbije v parku před Alžbětinými lázněmi, kde se odehrají šermířské souboje a další různé kratochvíle.

Kudy půjde králův průvod:

1. května, 14 hodin - průvod vyjde z Divadelního náměstí
kolem 16. hodiny - příchod průvodu do ležení ve Smetanových sadech před Alžbětinými lázněmi
přesná trasa - Divadelní náměstí - Vřídelní ulice - Mlýnská kolonáda - Zahradní ulice - Hlavní pošta - nábřeží Osvobození - Varšavská ulice - Zeyerova ulice - třída T. G. M. - Smetanovy sady u Lázní V.
v čele pojede český král Karel IV., za ním dalších pět jezdců
průvod bude tvořit přibližně šedesát lidí v historických kostýmech
ve Smetanových sadech se v ležení odehrají šermířské souboje a další program