Dotkni se zvířat. Jen kousek od hranic

Dívat se zvířatům do očí, tvořit z hlíny nebo spatřit pohádkové bytosti. To mohou lidé v německém Tierparku.

Dobrodružná říše plná zvířat, zábavných atrakcí i dalších pozoruhodností. Taková je zoologická zahrada v Žitavě, která leží asi osmdesát kilometrů od Ústí nad Labem. Místo, kde si přijdou na své hlavně rodiny s dětmi, které poznají domácí i exotická zvířata a ještě se dozví o zajímavostech z přírody.
„Nejsme zoologická zahrada tak veliká jako je třeba v Liberci nebo v Ústí, máme méně zvířat. Nabízíme ale návštěvníkům možnost se k mnohým přiblížit nebo se jich dokonce dotýkat,“ řekl ředitel zahrady Andreas Stegemann. Zvláštností žitavského Tierparku, jak se také zahradě říká, jsou třeba průchozí výběhy zvířat. V nich se lidé a zvířata setkávají doslova tváří v tvář. „V našich výbězích návštěvníci uvidí hlavně domácí zvířata a ta, která žijí v místním prostředí. Máme ale i různé druhy ptáků, klokany, tučňáky nebo lamy. O dost exemplářů jsme ale přišli při povodních vloni v srpnu, které naši zahradu výrazně poznamenaly,“ vysvětlil Stegemann.

Zoo na přírodní zdroje

Žitavská zahrada je zároveň i stezkou a naučným parkem. Pokud návštěvníci vyrazí po cestách, můžou narazit i na různé pohádkové postavy. Například potkají hastrmana, babu jagu nebo hobity.
Několikrát do roka tam pořádají i různé akce nebo rukodělné dílny. Děti i dospělí si v nich vyzkouší různé praktické dovednosti, třeba práci s hlínou nebo se dřevem, barvami a dalšími přírodními materiály. Kdo raději sportuje, může se vyřádit na dětském hřišti a různých dřevěných prolézačkách.
Brzy v Tierparku předvedou návštěvníkům i některé možnosti využití přírodních energií. Žitavská zahrada se společně se zoo v Liberci pustily do projektu, jehož cílem je vytvořit v areálech několik zařízení, která využívají přírodní zdroje.

Otevřená celý rok

„V Liberci chceme vybudovat malou vodní elektrárnu, ukázat návštěvníkům princip umělého skleníkového efektu, využít solární energie a elektromobil,“ popsal část libereckého projektu Aleš Kočí z ekologického centra Divizna, které působí při liberecké zahradě.
Podobné plány mají i v Žitavě. „U vchodu uděláme nové informační centrum, na které umístíme fotovoltaický panel. Postavíme nabíjecí solární stanici a koupíme elektromobil, který poslouží při péči o zvířata,“ dodal Stegemann.
Tierpark v Žitave je otevřený návštěvníkům celoročně. Do konce března vždy v od devíti dopoledne do půl čtvrté odpoledne, v letní sezoně pak od devíti ráno až do šesti hodin večer. Vstupné stojí dospělého čtyři eura, děti zaplatí o polovinu méně. V prodeji jsou i zvýhodněné rodinné a skupinové vstupenky. Ve dnech, kdy v zahradě pořádají speciální programy je vstupné odlišné.