Drahý výlet do 30. let

Vstupenka do vily Tugendhat je mezi českými památkami UNESCO bezkonkurenčně nejdražší.

Úplná prohlídka opravené vily Tugendhat vyjde rodinu se dvěma dětmi na 1120 korun. Za prohlídku zahrady si celkem připlatí ještě dvě stě korun.

Návštěva domu v brněnské Černopolní ulici, který odborníci považují za unikát, tedy patří k těm nejdražším prohlídkám nejen v Česku. Tugendhat je výrazně dražší než jiné světové památky zapsané v seznamu kulturního dědictví UNESCO. Lidem to ale zatím nevadí, elektronická rezervace v dohledné době mnoho volných termínů neskýtá. „Základní vstupné do vily stojí tři sta korun, rozšířené pak o padesátikorunu více. Děti, studenti a důchodci zaplatí za rozšířené 210, za základní okruh pak 180 korun,“ vypočítává ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian.

Za tři stovky návštěvník uvidí kompletní interiér vily včetně druhého nadzemního patra, kuchyně a zahrady. Když si připlatí padesátikorunu, nahlédne do tajů strojovny elektronického spouštění oken, kotelny či místnosti pro vzduchotechniku.

Zdarma jenom zvenku

Cena některým Brňanům přijde přehnaná. Jiří Hlaváč, který bydlí v nedaleké Merhautově ulici, by tuto sumu za prohlídku vily nedal. „Jsem důchodce, ale i tak si rád zajdu na výstavu a jezdím s vnoučaty na výlety na hrady. Ale tři sta za vstupenku je moc. Kdybych s sebou vzal ještě moje dvě vnoučata, přišla by mě výprava do vily pěkně draho,“ přemítá Hlaváč.

Jeho názor nemění ani emblém památky UNESCO. Což je – zjednodušeně řečeno – památka, o níž Světové společenství prohlašuje, že je světově výjimečná a jedinečná. V kulturním dědictví UNESCO je v Česku zapsaných dvanáct památek. Je to víc než dvojnásobek světového průměru. Česko se tedy může považovat za velmoc UNESCA.

Co do ceny vstupenky nemá Tugendhat ve vybrané společnosti konkurenci. Prohlídka Lednicko-valtického areálu totiž stojí dospělého turistu sto padesát korun. Bezmála čtyři sta korun pak rodinné vstupné pro dva dospělé a dvě děti.

Pozoruhodný je také fakt, že vstupenka do funkcionalistické vily přijde návštěvníka na více peněz než prohlídka nejznámějšího světového muzea, pařížského Louvru. Tam stojí vstupenka osm eur, což je zhruba dvě stě korun. Kdyby chtěl turista projít celý Louvre a u každého exponátu být jen půl minuty, trvalo by to několik měsíců. Procházka po vile trvá devadesát minut.

Méně lidí, vyšší cena

Vysokou cenu vysvětluje vedení Muzea města Brna tím, že se do vily dostane méně turistů za den. Cena jejich počet kompenzuje. A přestože kritici hovoří o neúměrné ceně vstupenek, zájem je o ně obrovský. Přes internet si lístky koupilo bezmála pět set lidí. Do vily se pak mohou lidé podívat vždy od úterý do neděle od desíti dopoledne do pěti večer. Ti, kteří by chtěli ušetřit, se mohou za padesát korun projít po zahradách, v nichž před dvaceti lety rozděloval Václav Klaus s Vladimírem Mečiarem tehdejší Československo.

VILA A DALŠÍ PERLY

• Vila Tugendhat stojí na adrese Černopoloní 45.
• Otevřená je od úterý do neděle od 10.00 od 17.00.
• Základní/rozšířený okruh stojí 300/350 korun, zlevněný vstup 180/210 korun. Prohlídka zahrady stojí 50 korun.
• Prohlídka trvá hodinu, rozšířená hodinu a půl.
• Rezervace je na webu www.tugendhat.eu.
• V Česku je dvanáct památek UNESCO: historická centra Českého Krumlova, Telče, Prahy a Kutné Hory i s chrámem sv. Barbory a katedrálou Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Lednicko-valtický areál, zahrady a zámek v Kroměříži, vesnická rezervace Holašovice, zámek a zámecký areál v Litomyšli, sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci a bazilika sv. Prokopa v Třebíči a vila Tugendhat v Brně.