Dražby: rekordní počet již v listopadu

Za jedenáct měsíců roku 2011 se uskutečnilo v České republice dohromady již 3190 veřejných dražeb, což je více než za celý rok 2006 (tehdy to bylo 3163 transakcí). V závěru listopadu tak bylo dosaženo rekordu v počtu dražeb za posledních šest let.

Za jedenáct měsíců roku 2011 se uskutečnilo v České republice dohromady již 3190 veřejných dražeb, což je více než za celý rok 2006 (tehdy to bylo 3163 transakcí). V závěru listopadu tak bylo dosaženo rekordu v počtu dražeb za posledních šest let.

Razantně vzrostl počet dražeb v porovnání se stejným obdobím roku 2010, kdy bylo od počátku ledna do konce listopadu realizováno 2650 dražeb. Obchodní ředitel společnosti Naxos a jeden z renomovaných odborníků na realitní trh Libor Nevšímal soudí, že počet dražeb v současné době kulminuje a další skokový nárůst již pravděpodobně nelze očekávat. Výsledky statistik v průběhu nadcházejícího roku mohou být podle jeho slov s malou odchylkou obdobné jako v roce 2011. Výrazný nárůst zaznamenaly dobrovolné dražby, jichž bylo za jedenáct měsíců roku 2011 podle internetového serveru Centrální adresa více než 2450, zatímco za stejné období roku 2010 činil jejich počet téměř 1950. Přibylo i dražeb nedobrovolných – jejich množství vzrostlo ze zhruba 700 na více než 750. A zvýšení vyplývá ze statistik také u celkového finančního objemu dosaženého vydražením. Ten představoval od počátku roku 2011 do konce listopadu více než 3,2 miliardy korun oproti necelým 3,1 mld. Kč ve stejném období roku 2010.

#####Předmět transakcí? Byty i průmyslové areály

Vývoj na dražebním trhu ovlivnily tři faktory. Pokračoval nárůst počtu nedobrovolných i dobrovolných dražeb, jejichž předmětem byly nemovitosti zajišťující pohledávky z hypotečních a spotřebitelských úvěrů. K bankám v roli věřitelů přibývají nově i stavební spořitelny. „Zdaleka ne všechny případy zpeněžení majetku zajišťujících tyto úvěry se řeší prostřednictvím nedobrovolné dražby. Pokud dlužník spolupracuje, dává mu věřitel nejprve čas, aby si nemovitost zpeněžil sám. Nejčastěji se tak děje formou přímého prodeje nebo dobrovolné dražby. Teprve v případě neúspěchu následuje dražba nedobrovolná, jejíž alternativou může být i prodej v rámci exekuce,“ uvádí Libor Nevšímal.

Nemalý vliv na dražební trh má rozprodej majetku státního podniku Lesy České republiky, který je výjimečnou záležitostí roku 2011 i roku nadcházejícího. Jde o stovky dražeb nemovitostí, jejichž cena činí v průměru řádově stovky tisíc korun. Faktorem třetím je pak razantně rostoucí počet insolvencí právnických osob i oddlužení osob fyzických a v této souvislosti i dražby jejich majetku. Zatímco v roce 2009 bylo v České republice podle serveru Creditreform podáno 4237 insolvenčních návrhů na fyzické osoby, o rok později se tyto návrhy týkaly 10 559 lidí a za jedenáct měsíců roku 2011 to bylo dokonce 15 886 případů. „Přestože se velká většina z nich řeší splátkovým kalendářem, přibývají v souvislosti s oddlužením i případy zpeněžení majetku zapsaného v majetkových podstatách dlužníků. Také Naxos letos realizoval a na následující období připravuje několik takových dražeb. Jde vesměs o menší rezidenční nemovitosti, v našem případě například byty v Dobříši, Kralupech a v Mostě,“ konstatuje Nevšímal. Na rozdíl od předchozích let dominovaly na českém dražebním trhu rezidenční nemovitosti, tedy rodinné domy, byty či pozemky k privátnímu využití, méně se naopak dražily velké komerční nemovitosti. Naxos zpeněžil v tuzemské druhé největší dražbě roku 2011 bývalý areál ČSAD v Praze-Vysočanech za 81 600 000 korun. A realizoval mimo jiné také dražbu průmyslového areálu někdejšího Montasu v Hradci Králové, za který zaplatil vítěz licitace 47 milionů korun.

#####Ceny znalecké vs. vydražené

Naxosu se ale v mnoha případech daří při dražbách znaleckých cen dosahovat. „Snazší je to například u bytů a garáží, u nichž se dá cena stanovit přesněji než u komerčních atypických nemovitostí. Takovým typickým příkladem jsou byty a garáže z majetkové podstaty dlužníka Pražské stavební a bytové družstvo, jichž za rok vydražíme okolo dvaceti. Cena garáží v pražských Stodůlkách stanovená znalcem činí 270 000 Kč, nejnižší podání je nastaveno na 220 000 Kč a cena dosažená vydražením osciluje mezi 290 a 330 tisíci korun,“ uvádí Libor Nevšímal.

#####Čekejte další nárůst

„V následujícím období bude s největší pravděpodobností bohužel dále přibývat lidí neschopných splácet své závazky, a proto bude přibývat i počet zpeněžení jejich majetku. Stále tedy ještě poroste počet nedobrovolných dražeb a pravděpodobně i jejich průměrný objem. Předmětem těchto dražeb se kvůli nesplácení úvěrů postupně stávají i domy a byty nacházející se v atraktivních lokalitách,“ říká Libor Nevšímal. Celkové množství dražeb by podle jeho odhadu mohlo v nadcházejících měsících vzrůst o deset až dvacet procent.

Dražební trh s komerčními nemovitostmi nabídne mnohé příležitosti pro potenciální investory. Záležet však bude i na tom, jak přísná bude úvěrová politika bank. „Toto období bude příznivé pro velké realitní společnosti dostatečně profesionálně i finančně vybavené,“ míní Nevšímal. Dodává, že Naxos připravuje na první čtvrtletí roku 2012 pravděpodobně největší nedobrovolnou dražbu v České republice za zhruba půl miliardy korun, ale i další zpeněžení velkých výrobních a skladových areálů.