Družice ukázaly, že v Antarktidě je dvakrát více tučňáků, než vědci předpokládali

Tučňák císařský

Tučňák císařský

Vesmírné satelity ukázaly, že v Antarktidě je mnohem více tučňáků, než se dosud předpokládalo.

Mezinárodní tým vědců spočítal tučňáky císařské v Antarktidě pomocí vesmírných satelitů. Nová technologie odhalila, že na ledovém kontinentě jich žije skoro 600 tisíc, což téměř dvojnásobně převyšuje dosavadní odhady. Píše o tom server Sme.sk.

„Nepochybně šlo o první komplexní sčítání živočišného druhu z vesmíru,“ uvedla pro agenturu Reuters Barbara Wieneckeová, australská specialistka na výzkum mořského ptactva.

Analýza podrobných satelitních map s vysokým rozlišením ukázala, že v Antarktide žije pžibližně 595 tisíc tučňáků císařských. Předcházející výzkumy při využití tradičních metod odhadovaly jejich počet jen na 270 až 350 tisíc.

Vědci se totiž nemohli dostat k některým koloniím tučňáků. Problém byl v nepřístupém terénu a v extrémních klimatických podmínkách.

Satelitní mapy však současně odhalily, že některé dlouhodobé kolonie tučňáků úplně zanikly v důsledku rychle probíhajících změn podnebí, především kvůli tání pobřežních ledů. To vyvoláva otázky nad budoucností tohto živočišného druhu v Antarktidě.

Na sčítání se podíleli vědci z Austrálie, Británie a USA. Své poznatky publikovali v odborném časopise PLoS ONE.

Vědci zdůrazňují, že kromě přesnosti měl jejich výzkum oproti těm dosavadním také tu výhodu, že nijak neohrozil životní prostředí Antarktidy ani kolonie tučňáků.