Dynamo otevřelo síň slávy

Fotbalisté Dynama zakončili Gambrinus ligu na desátém místě.

Ročník 2008 - 2009 v nejvyšší domácí soutěži je minulostí. Mužstvo Dynama České Budějovice se rozloučilo stylově, na svém trávníku ve třicátém kole zdrtilo třemi góly čerstvého vítěze Českého poháru, tým FK Teplice. Vítězství posadilo Jihočechy na desátou příčku v konečné tabulce, šest klubů nechali za zády.

Ligovou derniéru na Střeleckém ostrově provázelo bídné počasí, jehož rozmary vyvrcholily ve druhém poločase průtrží mračen. Fotbalisté dlouho hledali herní pohodu.

„Úvodní půlhodina byla z naší strany špatná, nechávali jsme prostor soupeři. Skóre jsme paradoxně otevřeli v době, kdy jsem byl hodně nazlobený a chystal změny v sestavě. Po obrátce už jsme pracovali celoplošně a dobře kombinovali. Dali jsme trochu laciné góly, ale výsledek 3:0 byl zasloužený,“ hodnotil kouč Pavel Tobiáš.

Přesnou střeleckou mušku měli Hudson, Benát a Sedláček. První gól z kopačky brazilského záložníka Hudsona byl ukázkový, míč letěl nad hlavami hráčů a odrazil se od břevna za čáru. „Dneska Budějovice fantastický zápas a můj nejhezčí gól,“ svěřil se lámanou češtinou oblíbenec domácího publika.

Zápasu s Teplicemi předcházel slavnostní úvod. Funkcionáři Dynama přijali první dva členy do nově založené klubové síně slávy.

Podmínkou pro přijetí fotbalisty mezi klubové legendy je odehrání minimálně 120 ligových utkání v dresu Dynama, ukončení aktivní kariéry nebo dovršení věku 40 let. V případě reprezentantů stačí 50 utkání v oddílových barvách. Zvláštní kritéria mají trenéři a funkcionáři, u trenérů rozhoduje minimální počet 150 ligových utkání na lavičce Dynama.

Odbornou komisí ve složení Bohumil Ortman, Ladislav Novák a František Tobiáš byl premiérově vybrán střední útočník Josef Zeman, jenž obouval kopačky nejen v Českých Budějovicích, ale také v Plzni a pražské Spartě. Ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století byl autorem osmdesáti devíti ligových gólů, zaznamenal historicky první trefu Jihočechů v nejvyšší soutěži.

Za člena klubové jedenáctky všech dob převzala dres a další upomínkové předměty jeho dcera Jana Kučerová. „Je to velká čest, tatínek se určitě shora dívá,“ neskrývala dojetí. „Na trávníku jsem ho zažila pouze jako malá holka, ale tenkrát mě fotbal moc nezajímal, spíše jsem se dívala na kluky. Ale na fotbale jsem vyrostla, dnes už mu rozumím a mám ho ráda. Škoda jen, že se proměnil ve velký byznys,“ zalitovala.

Druhým členem síně slávy se stal písecký rodák Zdeněk Čadek, jenž přišel do budějovického klubu v roce 1953 a zůstal mu věrný do odchodu na odpočinek. Nejprve zde působil jako hráč, poté se angažoval v řadách funkcionářů. V roli předsedy klubu nechyběl u slavného návratu mužstva do nejvyšší soutěže roku 1985. „Velmi mě překvapilo, že něco takového v Dynamu vzniklo,“ svěřil se muž, který v červenci oslaví osmdesátku. „Člověk si připomene všechny dobré i špatné chvíle, které tady prožil. Teď je na řadě Karel Čapek,“ označil příštího kandidáta.