EU chce do budov zavést nálepku označující rychlý internet

Eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroes.

Eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroes.

Evropský parlament předložil návrh zákona, který by měl výrazně promluvit do toho, jak se na starém kontinentu bude budovat vysokorychlostní internet. Zákon by podle ideálních plánů a představ mohl výrazně snížit byrokracii, finanční náklady a zároveň takzvaný broadband dostat také na vesnice a do dalších řídce osídlených oblastí. EU plánuje zavést také štítek „broadband ready“ určený do budov a bytů s vysokorychlostní přípojkou.

Zmiňovaný štítek bude dobrovolný a v podstatě má jít o takovou marketingovou „nálepku“ pro majitele bytů, budov a kancelářských prostor, kteří budou chtít dát svým zákazníkům najevo, že je stavba vybavena infrastrukturou k připojení k rychlému internetu. Takováto značka se může a nemusí uchytit. Lidé totiž často při výběru bytů či kanceláří přístup k broadbandu sami vyhledávají a o těchto možnostech se aktivně informují.

Návrh nového zákona každopádně počítá s dalšími kroky, které mají k penetraci rychlého internetu pomoci. Všechny nové budovy, bytové domy a dokonce i stavby určené pro sociální bydlení by od začátku měly být vybaveny vnitřní infrastrukturou pro připojení rychlé světové sítě. Stejné pravidlo by mělo platit také u budov se zásadní renovací.

Kanalizace a optika pospolu

Zásadní součástí nové legislativy je způsob toho, jak se onen broadband bude do budov a k uživatelům doručovat. EU totiž plánuje vytvořit jednotný systém, pomocí kterého budou moci poskytovatelé internetového připojení přistupovat k informacím o výkopových pracích a budování další infrastruktury, a následně se k této výstavbě připojit se zavedením optických kabelů.

Onen informační bod nabídne informace o lokalitách, trasách, velikostech, typu a aktuálnímu využití současných infrastruktur. Spolu s tím zde budou uvedeny i jména vlastníků a kontakty. Podobné informace mají být k dispozici také pro plánované a probíhající projekty a přístup by neměl být povolen pouze v případě, že je ve hře ohrožení bezpečnosti a podobně.

Providerům by pak měl být umožněn přístup například do rozvodů elektřiny, plynu, vytápění, dopravní infrastruktury či třeba kanalizací. Výjimku tvoří pouze sítě s pitnou vodou. Jakmile se začne stavět například kanalizace či přívod elektrické energie, poskytovatel internetu bez dalších obrovských poplatků využije infrastruktury, čímž by se mělo předejít další byrokracii.

EU tento zákon , nyní už předložila jeho konkrétní podobu. Evropská komise už dříve spočítala, že až 80 procent nákladů při budování broadbandu padne právě na doprovodné práce jako výkopy a podobně, a výstavbu neúměrně prodlužuje také byrokracie. Na úřadech je nutné zajistit přístup k pozemkům, infrastruktuře a tak dále.

Zmiňovaný postup už nějakou dobu realizují ve Francii a Velké Británii a tamní úřady i provideři si ho vesměs pochvalují. Také v Česku různé organizace a firmy po něčem podobném volají, prozatím bezúspěšně. Evropská unie během krátké doby začne s jednotlivými členskými státy včetně České republiky vyjednávání. Pověřena je členka europarlamentu a zástupkyně Maďarska Edit Herczog.

EU chce pomocí těchto kroků dostat rychlý internet také na vesnice a řídce osídlené oblasti, kam operátoři příliš nechtějí právě kvůli nákladům a ekonomické nevýhodnosti. Původně se počítalo s dotacemi, rozpočet na digitální agendu ale nebyl schválen, takže se řeší nové plány, například ten právě popisovaný.

„Všechny naše plány na rozvoj venkova v Evropské unii přijdou vniveč, pokud nezavedeme vysokorychlostní internet do všech měst a vesnic,“ vzkazuje Edit Herczog ve zprávě. „Bez něj se evropští venkované stanou občany druhé kategorie bez přístupu k práci, informacím, službám a dokonce i vzdělání. Pokud jste v dnešní době odříznuti od webu, jste zároveň odříznuti od společnosti.“

EU vidí broadband jako stěžejní pro budoucnost a je základním bodem pro strategii takzvaného propojeného kontinentu, který by měl jednoho dne mít jednotné elektronické systémy (eGovernment, eHealth) a tak dále.