EU chce víza, státního digitálního úředníka a další výhody pro startupy

Neelie Kroes

Neelie Kroes

Evropa by neměla být závislá na přístrojích vyrobených na východě a produktech velkých korporací ze západu, ale měla by být kontinentem se svojí vlastní značkou. Mimo jiné i takto prezentuje eurokomisařka Neelie Kroes svojí novou iniciativu, která by v budoucnu měla Evropě pomoci stát se centrem inovací a mladých technologických společností.

„Lidé si občas myslí, že inovace jsou pouze pro Silicon Valley. To se ale mýlí,“ tvrdí Neelie Kroes ve svém posledním prohlášení a poukazuje tak mimo jiné na to, že mladé společnosti vznikající v Evropě (ale i jinde na světě) se velice brzy „seberou“ a odjedou technologie a byznys rozvíjet na západ Spojených států. I Evropa by podle ní mohla být místem, kde mohou vzniknout, působit a danit úspěšné firmy. Eurokomisařka zmiňuje například Deezer, jenž působí už ve 182 zemích, Spotify s 20 miliony uživatelů, tvůrce Angry Birds Rovio s loňskými tržbami 150 milionu eur či třeba v Evropě vzniklý Skype.

Podpořit vznik a růst nových firem a projektů v Evropě má nový 22bodový plán nazvaný Startup program. Je to součást takzvaného manifestu, který do světa vypustil Startup Europe Leaders Club založený před několika měsíci právě aktivní eurokomisařkou. Tento klub sjednocuje úspěšné evropské technologické podnikatele, působí v něm například zakladatel Spotify Daniel Ek, šéf Rovia Kaj Hed, šéf akcelerátoru Seedcamp Reshma Sohoni a další, a sestavené body jsou jedním z jeho prvních aktivit.

Víza a digitální státní „CEO“

Kroes a zmiňovaný klub nyní vyzývají všechny podnikatele, investory a další podobné persony, aby se k vypsanému manifestu připojily. Výsledný „exekutivní“ dokument by pak měl být hotový po sérii jednání a schůzek, které se v Bruselu uskuteční během října.

Jedním ze stěžejních bodů je zavedení startupových víz nejenom pro podnikatele, kteří budou chtít v Evropě rozjet svůj byznys, ale i pro zaměstnance, kteří budou chtít v nějakém takovém startupu pracovat. Podobný program nyní spouští i americká vláda, Kanada a některé další země už jej mají delší dobu.

EU argumentuje například čísly ve studii společnosti McKinsey, podle nichž má 26 procent zaměstnavatelů v Evropě problém najít kvalifikované lidi. Zajímavá jsou i další čísla – v Silicon Valley pracuje kolem 50 tisíc Němců a působí tam kolem 500 mladých technologických firem založených Francouzi. Zlehčit se má i zaměstnávání lidí mimo zemi působiště firmy.

Velké zaměření má být na vzdělávání. EU chce zlepšit dostupnost počítačů a nových technologií ve školách, vzdělávat učitele tak, aby byli v těchto oblastech aktivní a schopní, a hned od prvních stupňů školní výuky se děti mají učit základům a principům podnikání. Iniciativy mají pomoci i k tomu, aby se studenti nebáli rozjet vlastní byznys ještě na škole.

Čtěte také:

Obama chce víza pro technologické startupy. Dotknou se i Čechů

Evropa má nedostatek IT odborníků. Změnit to má nový program EU

Součástí rozsáhlého plánu mají být i programy pro investory, kteří by například mohli získat úlevy na dani. Na financování schopných startupů by se mohl podílet stát, který by dal část peněz za předpokladu, že o investici projeví zájem soukromý investor. Něco podobného chystal český CzechAccelerator v rámci připravovaného státního seed fondu, projekt se ale prozatím stále odkládá. Začínajícím podnikům by měla pomoci i státní správa, a to třeba tak, že bude od těchto technologických firem více nakupovat. Zlepšit by se měly i podmínky pro rychlejší vstup na burzu.

Mnoho dalších bodů v podstatě nejsou žádnou novinkou a Neelie Kroes se o jejich prosazování snaží už delší dobu. Je to například lepší legislativa kolem cloudů a ukládání dat a podobně. Nezbytnými body pro zavedení nového startupového programu je ale budování rychlého internetu a odstraňování roamingových bariér. Poslední zprávy nicméně hovoří o tom, že původní plán zrušit roaming v rámci sedmadvacítky nakonec jen tak neprojde a možná dojde pouze k menším regulacím.