Evropská unie a firmy investují 2,5 miliardy eur do velkých dat

Neelie Kroesová

Neelie Kroesová Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise chce společně s evropskými zejména technologickými společnostmi během čtyř let investovat 2,5 miliardy eur do rozvoje oblasti kolem velkých dat. Nově ohlášené partnerství veřejného a soukromého sektoru by mělo starý kontinent dostat do hry, ve které prozatím příliš aktivní není. Alespoň ve srovnání například se Spojenými státy.

Investiční spolupráce by se měla rozjet v letech 2016 až 2020. Evropská unie do projektu vloží 500 milionů eur, partnerské firmy pak zbývající dvě miliardy. Zapojit se mají podniky jako SAP, Siemens, Orange, Atos, Nokia Solutions nad Networks, Software AG a další. Spolupracovat budou také různá výzkumná a akademická centra a univerzity.

Memorandum o spolupráci s asociací Big Data Value Association tento týden v Bruselu podepsala končící eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroes. Představuje si, že by big data mohla do roku 2020 v Evropě vytvořit až sto tisíc pracovních míst, pomoci spotřebovávat méně energie a pomoci ekonomice a zdejším firmám jako celku.

Základ pro budoucnost

„Data jsou motor a základ pro ekonomiku budoucnosti. Každá organizace potřebuje stavební kameny pro zlepšení výkonnosti, od farmy po továrnu, od laboratoře po obchod,“ říká k tématu Kroes.

Nově vytvořené partnerství by mělo společně postupovat ve vývoji a výzkumu v oblasti velkých dat a tyto výsledky pak převádět do praxe. Oblasti mají být různé, může jít o prediktivní analýzu, využití v potravinářství, finančních oblastech, výrobě, zdravotnictví, energetice a tak dále.

„Sektor dat každoročně roste o 40 procent, sedmkrát rychleji než celý ICT trh. Firmy, které staví své rozhodovací procesy na informacích generovaných z dat, mají pěti až šestiprocentní nárůst produktivity,“ píše se ve sdělení Evropské komise s tím, že toto je potenciál pro vytvoření nových pracovních míst. Už dnes ostatně firmy začínají zaměstnávat různé datové vědce a analytiky.

Nové partnerství privátního a soukromého sektoru je součástí programu Horizon 2020, který už podobným způsobem podporuje aktivity v robotice, mobilních 5G sítí, fotonice či superpočítačích.

V Česku už se ostatně big data v rámci spolupráce soukromého a akademického sektoru řeší také. Například ČVUT získává data od různých firem a na jejich základě pak vytváří algoritmy a podobně. Tento víkend v Praze proběhne také Enterprise Data Hackathon. Nahlášeno má být kolem 175 lidí.