Evropský investiční trh: pololetní bilance 2012

Investoři nalili do evropských komerčních nemovitostí přes 29 miliard euro a byli aktivnější, než se čekalo. Objem investic byl o 8 procent vyšší než v prvním čtvrtletí. Přesto i v pololetní bilanci roku 2012 na investiční trh dopadá stín dluhové krize Eurozóny.

- Hlavním tahounem byli zahraniční investoři, v ČR tvoří jejich podíl 87 procent na proinvestované částce, v Evropě je to v průměru 48 procent.

Hlavní investiční trhy – Velká Británie, Francie a Německo – přitáhly 60 procent všech investic v prvním pololetí. Očekává se, že Střední Evropa obnoví svoji pozici atraktivní investiční lokality díky silnější druhé polovině roku 2012.

Dle očekávání Cushman & Wakefield bude letos v České republice proinvestováno do komerčních nemovitostí lehce přes 1 miliardu eur (v roce 2011 to bylo 2,1 miliardy euro). Letos se převážná část transakcí uskuteční v druhém pololetí.

“Poptávka dnes směřuje hlavně na kancelářské budovy v Praze, u kterých se výnosnost pohybuje lehce nad šesti procenty. Domácí i zahraniční investoři směřují své zdroje také do nemovitostí, u kterých je šance na změnu koncepce a následné zvýšení příjmů. Jsou však velmi opatrní. Úspěšné dokončení investiční transakce je v dnešní době časově mnohem náročnější než kdykoliv předtím. Investoři se vyhýbají riziku, a proto pečlivě studují všechny detaily, věnují dodatečný čas právnickým otázkám a modelují různé scenáře příjmů z kupované nemovitosti,” říká James Chapman, vedoucí investičního týmu C&W v České republice a na Slovensku.

Na evropské úrovni je rovněž největší zájem o kanceláře, směřovalo do nich 57 procent všech letošních investic. Vzrostl také zájem o průmyslové a logistické areály. Zájem naopak poklesl u nákupních center a to kvůli opatrnosti investorů a nedostatku financí na velké investice. V České republice zájem o nákupní centra tlumí zejména omezená nabídka projektů k prodeji.

“Investiční aktivita v České republice byla v prvním pololetí relativně slabší, částečně díky velkému objemu transakcí uskutečněných loni. Zdejší trh si přes pokračující nejistotu kvůli dluhové krizi udržuje dobrou pověst a stále láká zahraniční investory. Navíc roste aktivita domácích movitých jednotlivců a rodinných podniků, kteří tak rozšiřují řady potenciálních investorů.” dodává Alexander Rafajlovič z investičního týmu C&W.

Třetí pololetí bude v Evropě zřejmě klidné, ať už kvůli prázdninám, tak kvůli řešení dluhové krize. Přesto v posledním čtvrtletí očekáváme solidní výsledky. Celkově by letos měly být v Evropě zobchodovány komerční nemovitosti v hodnotě okolo 112 miliard euro. To je o 11 procent méně než v loňském roce.