Evropský soud: Firmy mohou vědět, o čem si lidé v pracovní době píší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: pinkas martin/euro

Zaměstnanci by měli pečlivěji vážit, k jakým účelům využívají na svém pracovišti internetové připojení. Firmy totiž mají právo kontrolovat, zda se lidé v pracovní době nevěnují vyřizování soukromých záležitostí, rozhodl Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Proti takové praxi se snažil bojovat rumunský inženýr, který v roce 2007 ztratil práci poté, když si firma prošla jeho komunikaci přes chatovací protokol Yahoo Messenger.

Zjistila, že zaměstnanec program nevyužíval jen ke komunikaci s klienty a kolegy, ale také k chatování se snoubenkou a bratrem. Propuštěný inženýr se vyhazovu bránil u rumunských soudů s argumentem, že zaměstnavatel porušil jeho právo na soukromí, jenže neuspěl. Následně se obrátil na Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku. Ovšem se stejným výsledkem.

Podle ESLP nebylo „ze strany zaměstnavatele nerozumné chtít si ověřit, že se zaměstnanci v pracovní době věnují plnění svých profesních povinností,“ cituje z verdiktu server britského listu The Guardian.

Soud proto nepovažuje za problematické, že firma získala přístup k obsahu dané online konverzace, jelikož měla důvod předpokládat, že komunikace obsahovala jen informace týkající se pracovních záležítostí. Využívání Messengeru pro soukromé účely totiž již dříve zakázala.

Britští novináři našli pod stoly monitorovací přístroje
Vedení britského listu The Daily Telegraph nechalo na pracovních stolech novinářů nainstalovat zařízení, které prostřednictvím snímačů pohybu a teploty zaznamenává, zda jsou žurnalisté přítomni na svém pracovišti. Krabičku nechalo vedení deníku odstranit ještě týž den po protestech personálu i novinářských odborů a poté, co o případu informoval server BuzzFeed.

Přístroj, namontovaný na spodní desce stolu, objevili novináři londýnské centrály listu v pondělí po příchodu do práce. Značku OccupEye vyhledali na internetu a zjistili, že jde o bezdrátové monitorovací zařízení a že osoba, ke které se sbíhají data, vidí, zda sedí za stolem, nebo ne.

Mezitím se o dění v redakci začal zajímat server BuzzFeed a kolem poledne přišel zaměstnancům e-mail vysvětlující, že přístroj zůstane namontovaný čtyři týdny. Jeho úkolem je prý zajistit energetickou úsporu v budově v době, kdy se v ní nachází méně lidí.

BuzzFeed ale poznamenává, že web OccupEye se otázkám životního prostředí příliš nevěnuje a zaměřuje se spíše na to, jak by mohly firmy ušetřit tím, že zmenší kanceláře a vtěsnají více zaměstnanců do menších prostor.

Po kritice odborů, které přístroje označily za „sledování ve stylu Big Brother“, se vedení deníku rozhodlo nechat zařízení ještě ten den odstranit. „Na základě zpětné vazby od personálu jsme se rozhodli senzory okamžitě stáhnout,“ uvedlo v prohlášení. Dodalo, že se snaží najít jiný způsob, jak zjistit potřebná data týkající se možné energetické úspory, a zaměstnance o něm bude informovat. Zdroj: ČTK