Exkluzivně: Šéf památkářů povolil hledání ostatků sv. Anežky České

Na přelomu února a března bude jasno,jestli je v kostele svatého Haštala hrob svaté Anežky. Hledání ztracených ostatků už totiž nestojí nic v cestě. Ředitel památkového odboru magistrátu Jan Kněžínek dnes podepsal dokument, který tento výzkum povoluje.

„Podle restaurátorské zprávy a na základě souhlasu Národního památkářského výzkumu jsme povolili výzkum v kostele svatého Haštala,“ potvrdil týdeníku Sedmička Kněžínek.
Souhlas s výzkumem už před časem povolilo i pražské arcibiskupství. Na rozhodnutí magistrátu už netrpělivě čekají na týnské faře, odkud je kostel spravován. Farnost už od října nechává v kostele pracovat odborníky, kteří za pomoci radaru zkoumají prostor pod podlahou kostela. Výzkum pomohl vytipovat několik dutin, které by mohli ukrývat ztracené ostatky. „Po poradě s archeology a památkáři dohodneme přesný termín otevření vytipovaných míst,“ uvádí Štěpán Filipec z týnské farnosti. Podle jeho odhadu by to mohlo být někdy na přelomu února a března. Pak restaurátoři opatrně rozeberou dlažbu a prozkoumají dutiny pod podlahou.
Na místo upozornil loni v listopadu restaurátor Denis Anfilov, ale farnost i odborníci jsou k jeho informaci značně skeptičtí. Původní hrob svaté Anežky se nacházel v nedalekém klášteře, nesoucím dnes její jmého. Tamní hrob je ale prázdný a osud ostatků, které odtud zmizeli za husitských válek je neznámý. Do svého kláštera se mohly klarisky vrátit až roku 1628. Hned začaly pátrat po ostatcích, ale marně. Podle tehdejších regulí bylo nutné ostatky najít, aby bylo možné Anežku nechat svatořečit. Jediným existujícím ostatkem je Anežčina spodní čelist, uchovávaná ve sbírce v královském Escorialu u Madridu, kterou z Prahy odvezla v roce 1576 císařovna Marie, vdova po Maxmiliánu II. Její pravost však není potvrzena. Při příležitosti Anežčina svatořečení předal část čelisti španělský král Juan Carlos pražskému arcibiskupovi Františku Tomáškovi. Je uložena v chrámu sv. Víta.