Falešná návštěvnost webů generovaná roboty páchá milionové škody

hackeři, kyberútok

hackeři, kyberútok Zdroj: profimedia.cz

Londýnský startup Spider.io, který pomáhá vydavatelům a inzerentům monitorovat návštěvnost webových stránek, přišel se zajímavým odhalením. Rozkryl síť více než 120 tisíc napadených počítačů, které vytvářely falešné „kliky“ na webové články. Od návštěvnosti se odvíjí to, kolik webům platí inzerenti. Zadavatelé reklamy takto podle Spider.io platí za zfalšované zobrazení reklamy jen ze strany tohoto botnetu 6 milionů dolarů měsíčně.

Napadená sít – botnet, kterou Spider.io nazvala Chameleon, vytváří měsíčně více než devět miliard falešných zobrazení reklamy na dvoustovce webových stránek, informuje server AdAge. Většina IP adres v síti je ze Spojených států.

Botnet Chameleon je natolik sofistikovaný, že umí imitovat lidské chování na internetu, popisuje Spider.io. Na reklamu totiž klikne průměrně jen v 0,02 procentech případů, kdy se zobrazí. To odpovídá průměrné četnosti, kterou vykazují lidé. Chameleon také věrně napodobuje pohyb myši typický pro „lidské uživatele“.

Běžná analýza tedy „chameleóna“ neodhalila. Spider.io se to podařilo až na základě agregovaných dat, která ukázala přílišnou pravidelnost internetového pohybu. Napadené počítače totiž jednou za čas způsobily výrazný výpadek návštěvnosti na stránkách, kde generovaly návštěvnost, což vedlo Spider.io k podrobnějšímu zkoumání.

Spider.io neuvádí, které webové stránky z „robotických kliků“ těžily a ani nespekuluje, jestli jde ze strany webů o úmyslné navyšování příjmů z inzerce.